ACTUALITATE 7 octombrie 2010

Pensiunile judeţului, libere și-n așteptare

de Covasna Media | 429 vizualizări
Criza financiară se resimte în absolut toate domenile economice, afectând inclusiv turismul și proprietarii de pensiuni. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Covasna, Daragus Attila, spre deosebire de anii trecuți, turiștii nu se înghesuie în a face rezervări pentru perioada sărbătorilor de iarnă, semn că oamenii sunt mult mai cumpătați, luându-și timp pentru a

Criza financiară se resimte în absolut toate domenile economice, afectând inclusiv turismul și proprietarii de pensiuni.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Covasna, Daragus Attila, spre deosebire de anii trecuți, turiștii nu se înghesuie în a face rezervări pentru perioada sărbătorilor de iarnă, semn că oamenii sunt mult mai cumpătați, luându-și timp pentru a analiza atent ofertele pensiunilor.

Avem turiști mai puţini

Mai exact, în cursul săpămânii pensiunile sunt aproape goale, în vreme ce în weekend-uri procentul oaspeților nu depăşeşte 20%. Daragus Attila a arătat că, faţă de anul 2005, gradul de ocupare a scăzut cu 50%, fapt declanşat inclusiv de scăderea salariilor bugetarilor.

Criză sau nu, proprietarii de pensiuni nu se lasă mai prejos nici în 2010 şi pregătesc noi oferte pentru întâmpinarea turiştilor; acestea sunt pliate pe toate buzunarele, fie ele bugetare sau din sectorul privat.

Concret, oferta de preţuri pentru Revelion include preţuri minime în care cazarea ajunge la 80 de lei/persoană/zi, în cadrul unui pachet de cinci zile de distracţie şi relaxare. În ceea ce privește ofertele pe pachete turistice de servicii, pensiunile din județul nostru oferă servicii all-inclusive și promit distracție pentru cinci zile în preajma Revelionului, la prețul de 250 de euro/persoană.

Aşadar proprietarii covăsneni de pensiuni își așteaptă oaspeții cu brațele și ușile larg deschise, mizând în special pe turiștii din zone mai îndepărtate ale țării, care se pare că sunt mai atrași de frumuseţile covăsnene decât localnicii, după cum mărturiseşte Daragus Attila.

La Covasna primează hotelurile

Înainte de a face o rezervare la un  hotel din zona Covasnei ar fi bine pentru turişti să afle că aici lucrurile stau mai bine decât în cazul micilor pensiuni. În prezent, gradul de ocupare depăşeşte 90%, conform primarului Covasnei, Lorincz Zsigmond. Acesta mărturiseşte că, începând cu luna iunie a anului 2010, hotelurile din zona turistică şi terapeutică s-au bucurat de clienți din toate zonele ţării, fapt datorat nu neapărat buzunarelor pline ale clienţilor ci mai ales ca urmare a subvențiilor acordate de Stat prin biletele de tratament destinate persoanelor cu diferite afecţiuni. Aceste taloane oferă pacienţilor cu afecţiuni pulmonare, astmatice, astenice sau cu alte boli profesionale reduceri de până la 50% la plata serviciilor.

Media de vârsta din hoteluri precum Covasna, Dacia sau Hefaistos este cuprinsă între 40 și 60 de ani, în timp ce clientela până în 30 de ani preferă să se cazeze la hotelul Clermont, datorită serviciilor şi pachetelor all-inclusive pe care le oferă acesta, dar şi ambientului diferit, tineresc. În cazul acestor clienţi pretenţioşi nu contează preţul, ei fiind dispuşi să plătească tarife de cazare între 86 de euro/zi pentru o cameră cu paturi duble. În cazul cazărilor de tip apartament prezidențial, prețurile pot depăși 130 de euro/zi, ajungând și până la 160 de euro/zi.

Ioana Antal

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.