ACTUALITATE 1 iulie 2010

Panoul ilegal „Ţinutul Secuiesc” de la Aita Mare rămâne în picioare pentru că nu are cine să-l dea jos

de Covasna Media | 64 vizualizări
În urma unei decizii a Curții de Apel Braşov, rămasă definitivă şi irevocabilă, panoul cu inscripția „Ţinutul Secuiesc” de la Aita Mare ar fi trebuit îndepărtat pe motive de nelegalitate. Cu toate acestea, autoritățile locale de la Aita Mare aruncă „pisica” în curtea Consiliului Județean Covasna, susținând că acesta ar trebui să se ocupe de îndepărtarea panoului, din moment ce este autorul amplasării. Pe de altă parte, deşi Prefectura

În urma unei decizii a Curții de Apel Braşov, rămasă definitivă şi irevocabilă, panoul cu inscripția „Ţinutul Secuiesc” de la Aita Mare ar fi trebuit îndepărtat pe motive de nelegalitate. Cu toate acestea, autoritățile locale de la Aita Mare aruncă „pisica” în curtea Consiliului Județean Covasna, susținând că acesta ar trebui să se ocupe de îndepărtarea panoului, din moment ce este autorul amplasării. Pe de altă parte, deşi Prefectura Covasna a solicitat Consiliului Local Aita Mare punerea în aplicare a deciziei Curții de Apel Braşov încă din luna mai, panoul nu a fost îndepărtat nici până în prezent.

Primarul comunei, Bihari Edomer, spune că are cunoştință despre ilegalitatea în care se află panoul, dar susține că acesta trebuie îndepărtat de către CJ.

Responsabilitate pasată de la vicepreşedinte la preşedinte

Vicepreşedintele CJ Covasna, Demeter Janos - cel care a inițiat de fapt amplasarea diverselor panouri purtând inscripția „Ţinutul Secuiesc” în județ -, ne-a declarat că responsabilitatea începărtării acestora revine preşedintelui CJ, Tamas Sandor.

„Eu de la preşedintele CJ, Tamas Sandor, nu am primit nicio sarcină de îndepărtare a panoului, deci nu am cum să acționez în acest sens”, a explicat vicepreşedintele CJ, în vreme ce preşedintele Tamas Sandor nu a putut fi contactat.

Anularea autorizației de construcție a panoului a fost solicitată în 2009 de către Prefectura Covasna, după ce Inspectoratul de Stat în Construcții a anunțat că aceasta nu întrunea condițiile de legalitate, deoarece panoul a fost amplasat pe un teren asupra căruia CJ nu deținea un titlu valabil. În noiembrie 2009, Tribunalul Covasna a decis că autorizația panoului amplasat la Aita Mare în 2008 este nelegală, cauza trebuind să urmeze cursul firesc al legii, care impunea îndepărtarea panoului, însă CJ a făcut recurs la Curtea de Apel Braşov, care la începutul acestui an a respins acțiunea CJ. Consiliul Județean Covasna a amplasat panoul „Ţinutul Secuiesc“ de la Aita Mare pe 29 mai 2008, autorizația de construcție a acestuia fiind eliberată de preşedintele CJ de la acea vreme, Demeter Janos.

Bani risipiţi pe panouri nelegale

Fostul preşedinte al CJ, Demeter Janos, a fost nevoit să plătească, în urmă cu un an, 8.238 de lei, sumă considerată de către Curtea de Conturi ca fiind „prejudiciu adus bugetului public” prin amplasarea şi demontarea, în 2007, a unui alt panou „Ţinutul Secuiesc“, cel de pe DN11, la granița dintre județele Covasna şi Braşov. Curtea de Conturi le-a imputat fostului preşedinte al CJ Covasna, Demeter Janos, 8.238 de lei, iar fostului arhitect al județului, Stela Florea, 9.100 de lei, pentru prejudicierea bugetului public prin cheltuieli pentru amplasarea şi respectiv autorizarea amplasării panoului, iar apoi pentru demontarea panoului.

Panoul de la Chichiş a fost primul panou „Ţinutul Secuiesc”, reprezentând doi tineri îmbrăcați în port secuiesc în fața unei porți secuieşti din lemn. Panoul a stârnit reacții vehemente din partea partidelor româneşti, care au susținut la acea vreme că prin amplasarea acestuia s-ar marca Ţinutul Secuiesc de către administrația UDMR, deşi conducerea de la acea vreme a CJ Covasna a susținut permanent că panoul ar fi unul publicitar, de promovare turistică a zonei.

Monica Vajna

Foto: stirileonline.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
O nationalista, 7 iulie 2010
Mai ungurasi, plecati in tara VOASTRA [daca aveti si nu sunteti boschetari], PLECATI si nu ne mai spurcati TARA NOASTRA! Imi iubesc tara si nu o sa o parasesc! P.S. Vin cu voi sa dam jos panoul!!!! citeste integral
capcaunul, 3 iulie 2010
s-a tampit lumea de tot. pe forumul asta nu toate interventiile pot avea conotatie etnica. @ionel ce treaba am eu cu R.Moldova sau cu Ucraina, sau macar cu rusii?confuzi lucrurile,aspectele fiind citeste integral
ionel, 1 iulie 2010
pentru nemo si capcaunul: va dati mari cu romania mare dar vedeti ce va fac rusii rep moldova si ucraina,nu o sa va mai arda de secuime.ar fi bine sa va vedeti de proptia ograda ca la iarna va vad pe citeste integral
ion, 1 iulie 2010
Eu nu intele chestia cu prazul si cu mamaliga. S-a demonstrat stiintific ca cei care mananca praz mult au coeficientul de inteligenta mai mare. Iar mamaliga se mananca si in secuime.
ladoga, 1 iulie 2010
Baieti buni, nu mai intelegeti, ca NU NATIA CONTEAZA. Comunisti sunt peste tot (dar la udmr sunt cei mai multi, relativ la membrii de partic, sau nici acesta, ca la ei nici membrii de partid nus citeste integral
capcaunul, 1 iulie 2010
Ekeferi stai jos! 4!
nemo, 1 iulie 2010
PENTRU Ekeferi DAR TU IN CE TARA TRAIESTI MA? CE SCRIE PE BULETINUL TAU? DACA NU TE SIMTI IN TARA TA PLEACA. Pentru CAPCAUNUL VIN CU TINE FRATE.
Janos Iuhas, 1 iulie 2010
Here we go again.
Ekeferi, 1 iulie 2010
De ce nu mergeti si dati jos panourile din Oltenia mancatorilor de praz si mamaliga, prima data faceti ordine la voi acasa si dupa veniti la noi......
Janos Iuhas, 1 iulie 2010
E ilegal să-l dai cu maşina ta.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.