ACTUALITATE 22 septembrie 2010

O săptămână a mobilității, și alta a prevenirii

de Ana Sidon | 90 vizualizări
Concursuri, marșuri, informări, prezentări, Ziua Porților Deschise - cam așa arată următoarele două săptămâni Județul Covasna marchează și în acest an “Săptămâna mobilităţii”, un eveniment la nivel european care are ca principal scop reducerea impactului schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a tuturor cetăţenilor din Uniunea Europeană.

Concursuri, marșuri, informări, prezentări, Ziua Porților Deschise - cam așa arată următoarele două săptămâni

Județul Covasna marchează și în acest an “Săptămâna mobilităţii”, un eveniment la nivel european care are ca principal scop reducerea impactului schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a tuturor cetăţenilor din Uniunea Europeană.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP), Andrea Buzsi, după alergarea de sâmbătă, organizată de Consiliul Judeţean Covasna prin Biroul Europe Direct în colaborare cu Cercul de Alegare “Gall Lajos”, astăzi între orele 14 - 20, în centrul municipiului Sf. Gheorghe va avea loc un maraton al mobilităţii, unde fiecare cetăţean poate participa, în măsura timpului de care dispune, să circule pe jos, cu bicicleta, cu rolele sau cu orice alt mijloc de transport ecologic, nepoluant. Cei mai energici şi mai inimoşi participanţi vor fi recompensaţi cu premii simbolice, dar toţi participanţii o să plece cu o diplomă de participare.

Totodată, vineri, începând cu ora 17, din faţa Parcului Elisabeta va porni un marş ciclist, pe traseul deja consacrat anul trecut.

Activităţile marcate sub egida “Săptămânii mobilităţii” sunt organizate în parteneriat de Consiliul Judeţean Covasna - Biroul Europe Direct, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Covasna, Primăria Municipiului Sf. Gheorghe, cu sprijinul şi susţinerea societăţii civile.

Poliţiştii covăsneni vor fi prezenţi la toate aceste activităţi și vor participa activ la ele, de asemenea vor împărţi participanţilor materiale educativ-preventive pentru circulaţia în condiţii de siguranţă a tuturor participanţilor la trafic.

Prevenirea criminalităţii are cont pe facebook

După Săptămâna Mobilității, Biroul de Prevenire a Criminalității din cadrul IJP a pregătit mai multe acțiuni pentru Săptămâna Prevenirii Criminalității, care va fi marcată de lunea viitoare încolo.

În cadrul acesteia, va avea loc lansarea contului pe site-ul de socializare Facebook (prevenire_covasna) precum şi a adresei de e-mail prevenire_covasna@yahoo.com, pentru facilitarea dialogului cu partenerii societăţii civile, derularea de proiecte / programe / campanii de prevenire şi asigurarea unei transparenţe a activităţilor de prevenire planificate / executate de poliţişti în acest domeniu.

Potrivit reprezentantului Biroului, Toth Zsigmond, în ziua de luni vor avea loc activităţi cu tema „Prevenirea delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor” la care vor fi invitaţi să participe elevii din Sf.Gheorghe. De asemenea, va fi realizat un sondaj de opinie on-line pe site-ul covasnamedia.ro pe tema delicvenţei juvenile.

Tot luni are loc și Ziua Porților Deschise, ocazie cu care copiii, dar și adulții, pot vedea o expoziție cu mijloacele din dotarea poliției și diferite demonstrații.

După-masă va avea loc și un minicampionat de fotbal cu participarea elevilor din Sf. Gheorghe, pentru promovarea sportului ca alternativă la petrecerea timpului liber.

În ziua de marți, activitățile se axează pe tema „Prevenirea delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor” prin prevenirea absenteismului şcolar, a consumului de alcool, ţigări şi substanţe interzise în rândul elevilor. Tot atunci va avea loc și acțiunea „Stinge ţigara!”, acţiune preventiv-educativă pentru combaterea fumatului în rândul elevilor, care a fost iniţiată de A.N.A.

Tema de miercuri este „Prevenirea furturilor de şi din autovehicule”, în cadrul căreia între orele 9 și 12 vor avea loc demonstraţii cu ajutorul a două autovehicule în parcarea din faţa magazinului Universal Şugaş. Una dintre mașini va fi asigurată în mod corespunzător, iar cea de-a doua „uitată” descuiată, având cheile în contact şi cu diverse bunuri lăsate la vedere. Vor fi prezentate și momente video filmate şi fotografiate şi asupra cărora trecătorii intervievaţi să-şi precizeze punctul de vedere.

Pe această temă vor fi împărțite și materiale informative în parcările aglomerate și magazine.

O altă temă care va fi abordată în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității este „Prevenirea furturilor din locuinţe şi din societăţi comerciale”.

Polițiștii vor organiza în parcarea din faţa magazinului Universal Şugaş un stand unde vor fi  desfăşurate următoarele activităţi: prezentarea de către reprezentanţii societăţilor specializate în paza şi supravegherea obiectivelor a noutăţilor în acest domeniu ; vizionarea pe laptop de videoclipuri cu caracter preventiv specifice temei; prezentarea de înregistrări video cu aspecte din activitatea poliţiştilor covăsneni pentru identificarea şi prinderea autorilor în cazul comiterii unor fapte de acest gen, cu ajutorul sistemelor de supraveghere; realizarea şi distribuirea de pliante/flyere cu recomandări pentru prevenirea comiterii acestor genuri de infracţiuni.

Pe toate aceste teme, plus Siguranța Rutieră, vor fi concepute și sondaje de opinie pe siteul www.covasnamedia.ro.

În cele din urmă, în încheierea acestei săptămâni, la trecerile pentru pietoni din apropierea unităţilor şcolare de pe raza mun. Sf. Gheorghe, cu ajutorul elevilor voluntari (constituiţi în patrule şcolare) sprijiniţi de agenţii de poliţie rutieră şi proximitate, vor fi distribuite participanţilor la trafic pliante/flyere cu recomandări preventive, pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi copiii şi bicicliştii.

De asemenea, în curtea Clubului Elevilor din Sf.Gheorghe va fi organizat un concurs individual de îndemânare pe bicicletă, ocazie cu care participanţii cu rezultate bune vor fi recompensaţi cu diplome şi obiecte promoţionale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.