ACTUALITATE 22 mai 2020

O nouă acțiune de curățenie la Sâncraiu

de Daniela Luca | 1656 vizualizări

Deșeurile vor fi colectate de pe malurile pârâului din localitate 

Câțiva localnici din Sâncraiu, sat care aparține de comuna Ilieni, organizează o nouă acțiune de ecologizare pe malurile pârâului din zonă. Activitatea va avea loc sâmbătă, 23 mai, iar participanții vor respecta toate măsurile de protecție și de distanțare socială, spun organizatorii. 

Pál Csaba, un bărbat care locuiește în Sâncraiu, ne-a spus că organizează această acțiune de opt ani. Deși de obicei curățenia însemna și distracție la finalul zilei, anul acesta totul se va desfășura într-un cadru mai restrâns. 

Așadar, sâmbătă, de la ora 9:00, localnicii, dar și oamenii care vor veni din apropiere, se vor întâlni în centrul satului și se vor împărți în grupe mici, a câte trei persoane. Aceștia se vor deplasa pe albiile pârâului pentru a colecta toate deșeurile. 

Deși de-a lungul timpului au avut loc mai multe acțiuni de ecologizare în această zonă, niciuna dintre ele nu a avut rezultate pe termen lung, spune Pál Csaba. 

„Organizam de obicei această acțiune o dată sau de două ori pe an. Când am văzut în martie care este situația, am spus că anulăm acțiunea sau o facem în septembrie, octombrie, dar niște prieteni mi-au spus că totuși ar trebui să o facem. Evident, vom respecta toate măsurile care se impun. (...) Chiar dacă o parte dintre locuitorii de aici vin să ajute, sunt și cei care nu vor să participe pentru că nu îi interesează decât ceea ce e la ei în curte. Aceste acțiuni te obosesc, pentru că la un moment dat îți dai seama că e aproape degeaba. Nu e ușor să faci ceva care crezi că nu prea are sens. Am vrut să renunț odată, dar copiii mei mi-au spus să continuăm”, ne-a spus bărbatul.  

Acesta a precizat că la una dintre acțiunile din anii anteriori s-au adunat și 20 de metri cubi de deșeuri. Gunoaiele adunate sâmbătă vor fi colectate în două containere și vor fi transportate de TEGA.

Exemplul celor din Sâncraiu ar putea fi urmat și de alte localități în care deșeurile care sufocă natura nu au fost mișcate din loc de ani de zile.  

Sursă foto: Facebook. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pop ionel, 22 mai 2020
Din pacate e in zadar. Intr-o plimbare pe dealurile din jurul satului si am vazut un localnic (ce locuieste la cateva case de la marginea satului) cum a golit cateva galeti pe malul apei. Cat am stat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.