ACTUALITATE 12 mai 2010

Nu mai sunt bani nici pentru second-hand

de Covasna Media | 640 vizualizări
După ce a pus pe butuci zeci de afaceri şi după ce a afectat bugetele a mii de români, criza pare să pună capac şi afacerilor cu produse second-hand. Chiar dacă Sfântu Gheorghe şi-a câştigat deloc măgulitoarea denumire de „oraş al second-hand-urilor“, afacerile cu haine şi încălțăminte la mâna a doua dau semne să aibă, la rândul lor, probleme. Cu toate reducerile de prețuri afişate şi reclame de genul „Marfă la 1 leu

După ce a pus pe butuci zeci de afaceri şi după ce a afectat bugetele a mii de români, criza pare să pună capac şi afacerilor cu produse second-hand. Chiar dacă Sfântu Gheorghe şi-a câştigat deloc măgulitoarea denumire de „oraş al second-hand-urilor“, afacerile cu haine şi încălțăminte la mâna a doua dau semne să aibă, la rândul lor, probleme.

Cu toate reducerile de prețuri afişate şi reclame de genul „Marfă la 1 leu bucata”, cumpărătorii nu se mai înghesuie ca altă dată în magazinele de acest gen, semn clar că banii s-au împuținat atât de tare încât chiar şi cumpărăturile la mâna a doua trebuie făcute cu chibzuință.

Efectele crizei sunt vizibile şi în cel mai popular second-hand din Sfântu-Gheorghe, situat vizavi de Magazinul Şugaş; dacă în trecut acesta era permanent asaltat de cumpărători nerăbdători după „cea mai nouă“ marfă, acum rândurile acestora s-au subțiat.

„S-a observat o scădere a cumpărătorilor, de la an la an, iar acum se simte cel mai mult. Este adevărat că nici marfa de aici nu este cea mai ieftină, dar oricum s-au împuținat clienții, chiar dacă există un strat care s-a păstrat. Cred că se simte criza şi în acest domeniu”, spune vânzătoarea Chindea Gizella.

La un alt magazin second-hand, de pe Bvd-ul Gen. Grigore Bălan, umeraşele cu haine sunt pline în vreme ce cabina de probă rămâne goală minute în şir.

„Altădată aveam clienți continuu, mai ales după amiaza… acum însă abia facem câteva vânzări pe zi. Hainele sunt ieftine şi totuşi oamenii cumpără mai puțin şi mai pe alese. E clar că nu mai sunt bani”, este de părere Emoke, una dintre vânzătoarele magazinului.

„Se simte, sunt și prețuri mai mari și mai mici, cam 12 lei e cel mai mult, de la 1 leu, și tot nu cumpără. Anul acesta a fost destul de greu”, spune și altă vânzătoare.

Cumpărătorii grăbiți nu prea au stat la declarații, dar recunosc și ei că nu prea le mai arde nici de second-hand de când cu criza.

„Înainte intram în second și de 3 ori pe zi, și când ziceam că nu cumpăr nimic, tot plecam cu vreo fustă sau bluză și de multe ori nici nu le purtam pe toate. Acum mă uit mai atent ce am în dulap și le asortez, le port pe cele pe care nu le-am purtat deloc și vin mult mai rar. Cumpăr numai dacă îmi place foarte mult și nu e foarte scump”, spune Kinga Nagy, o cumpărătoare din municipiu. O alta spune că second-hand-ul reprezintă încă principala sursă de înnoire a garderobei, având în vedere că nici calitatea mărfii din unele magazine sau piețe nu este dintre cele mai bune.

Monica Vajna, Ana Sidon

Teme articol: bani second hand criza haine
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gigi, 12 mai 2010
Oferta de second hand-uri este mult mai mare, multi au crezut ca este o afacere profitabila si s-au deschis la fiecare colt de strada. Acum legile pietei isi manifesta efectele. Sa deschideti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.