ACTUALITATE 23 aprilie 2012

Nouă persoane, distinse cu titlul “Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti”

de Agerpres | 68 vizualizări

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş va acorda luni titlul de “Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti” unui număr de nouă persoane din municipiul Sfântu Gheorghe, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru activitatea publică desfăşurată de-a lungul vieţii.

Nominalizaţii din acest an sunt profesorul şi publicistul Marius Deac, inginerii Ştefania Telea, Florica Todor şi Mircea Vlăduţ, Rita Man - fost şef al Oficiului de stare Civilă din Sfântu Gheorghe, tehnicianul dentar Ana Baicu şi profesorii Teodora Bălan, Emilia Filon şi Ştefan Danciu, acesta din urmă fost director al Oficiului Teritorial de Calcul Electronic Covasna.

Diplomele vor fi înmânate în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, de la ora 12, după oficierea Sfintei Liturghii prilejuită de prăznuirea marelui mucenic Gheorghe, ocrotitorul oraşului. Decernarea distincţiilor va fi precedată de o slujbă de pomenire a credincioşilor români trecuţi la cele veşnice, care prin munca lor au contribuit la bunăstarea comunităţii locale, la păstrarea şi afirmarea românităţii şi a ortodoxiei pe aceste meleaguri, precum şi la buna convieţuire interetnică.

Titlul de 'cetăţean de onoare' a fost instituit de Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna şi Harghita în urmă cu un deceniu şi se acordă anual unor persoane aflate în jurul vârstei de 70 de ani, în semn de preţuire şi recunoaştere a activităţii depuse în slujba comunităţii. Titlul a fost fondat în paralel cu Premiile 'Pro Urbe' acordate de Consiliul Local municipal, după ce consilierii maghiari au refuzat la acea vreme să nominalizeze şi o persoană de etnie română pentru această distincţie, gest considerat discriminatoriu de membrii comunităţii româneşti.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.