ACTUALITATE 18 noiembrie 2011

Noi doze de „ciocolată” pentru vulpile din județ

de Székely Emőke | 56 vizualizări

În județul Covasna trăiesc în jur de 1.800 de exemplare de vulpi, numărul lor fiind în ultimii ani în creștere. De aceea este important ca această specie să fie vaccinată împotriva rabiei, boală care poate fi periculoasă pentru om. Anul trecut Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a distribuit vaccinuri antirabice în pădurile din județ sub forma unor momeli care arată ca batonul de ciocolată de casă.

Luna aceasta vulpile vor primi din nou acest fel de „ciocolată”, întrucât alte doze de vaccin vor fi împrăștiate în pădure, majoritatea lor pe cale aeriană. Pentru a fi acoperite cu momeli vaccinale inclusiv zonele neaccesibile pe cale aeriană, sau zonele restricţionate (teritorii locuite, apă, drumuri publice), în perioada 22-30 noiembrie vor fi distribuite manual pe teritoriul judeţului Covasna un număr de 1050 momeli, adică 25 doze vaccinale/kmp.

Rabia este o encefalită  mortală acută a animalelor cu sânge cald şi a omului, cauzată de un RNA – virus din familia Lyssavirus, care se răspândeşte în principal prin saliva animalelor bolnave ca rezultat al muşcăturilor acestora. Semne clinice: schimbarea comportamentului, agresivitate, dezorientare, tremurături, salivaţie abundentă cu aspect spumos. Nu există tratament, rabia este fatală în 3-7 zile de la instalarea semnelor clinice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.