ACTUALITATE 23 iulie 2012

Nedeia Mocănească – între tradiție și distracție

de Covasna Media | 50 vizualizări

Vremea frumoasă a contribuit serios la numărul crescut al vizitatorilor prezenți duminică la Nedeia Mocănească din Valea Zânelor, una dintre atracțiile staţiunii Covasna în această perioadă. Localnici, turiști, dar și persoane care se află la tratament în Covasna au venit în Valea Zânelor pentru tradiționala Nedeie organizată de Asociația Cultural-Creștină „Justinian Teculescu”.

Tradiție reînviată anual

Ca în fiecare an, alaiul de nuntași a pornit duminică dimineață din centrul Voineștiului, iar după ce au ajuns la Casa Nedeii din Valea Zânelor a urmat nunta tradiţională a românilor din Voinești. Nu au lipsit momente ca cerutul miresei, bărbieritul mirelui, sârba, hora miresei sau ruperea colacului miresei. În curtea Casei Nedeii și în apropierea ei sute de curioși au asistat la ceremonie, iar un bătrân îi explica nepotului lui de câțiva anișori că exact așa a fost și atunci când el și bunica s-au căsătorit. Auzind discuția, l-am întrebat de ce vine la Nedeia Mocănească. „Aici tradiția învie în fiecare an. Mă cuprinde un sentiment de nostalgie a vremurilor de altă dată. Nu aveam discotecă la nuntă, respectam cu sfințenie fiecare pas al nunții. Mă bucur să văd tineri care vin an de an și participă la acest eveniment pentru că atâta timp cât ne păstrăm tradițiile, ne păstrăm și identitatea” – ne-a spus el.

Program artistic pentru toate gusturile

După terminarea nunții tradiționale, pe scena amplasată lângă Casa Nedeii au urcat ansambluri și coruri populare din împrejurimi, dar și de la Rupea și Alba Iulia. Câteva zeci de persoane au venit special pentru a asculta muzica populară, aceștia au ocupat locurile de pe băncile din fața scenei cu mult înaintea începerii spectacolelor. Și pentru a le face pe plac și celor care nu se dau în vânt după muzica populară, organizatorii au invitat și un DJ, pe Narcotic Sound. După ora 16 așadar cei din valea Zânelor au avut ocazia să se distreze la o discotecă de aer liber.

Mii de persoane au răspuns „prezent”

A găsi un loc de parcare cât mai aproape de evenimentele din Valea Zânelor a însemnat o adevărată provocare pentru șoferi. Polițiștii au fost la datorie pentru a dirija circulația, dar cu toate acestea locul a fost foarte aglomerat. De la bebeluși de câteva luni la bătrâni care se tratează în Covasna, cu mic cu mare toată lumea a ieșit la sărbătoarea Sântiliei. Unii au venit să vadă spectacolul, iar alții au profitat de vremea frumoasă pentru a veni la iarbă verde. De la persoane îmbrăcate elegant până la costume de baie și șlapi, paleta era de toate felurile.

Nedeia – atracție turistică

Sărbătoarea de Sântilie din Valea Zânelor este o ocazie bună pentru turiștii din Covasna să vadă o bucățică din această parte a județului. Primarul orașului Covasna, Lőrincz Zsigmond, este de părere că în staţiune ar trebui să existe mai multe oportunități pentru turiști. Din acest motiv cei de la Primărie au scris un proiect pentru un parc de distracții, acesta însă este deocamdată împotmolit din lipsă de fonduri. Primarul spune că sunt prea puține alternativele de distracție pentru turiștii de care nu duce lipsă orașul unde hotelurile și pensiunile sunt pline.

Comercianți mulțumiți

Valea Zânelor a fost un adevărat târg duminică. De la oale, jucării sau haine la produse tradiționale, se găseau de toate. Pastrama de oaie, micii, friptura și bulzul au fost stropite de bere din belșug, că doar nu degeaba iese omul la sărbătoare. Copiii s-au bucurat și de un tobogan gonflabil uriaș, pe care s-au dat în voie. Maria Iorgu vindea haine și încălțăminte și ne-a declarat că până la prânz a avut clienți destui cât să merite ieșirea în Valea Zânelor. „La târguri ieșim cu promoții, am dat blugi, pantaloni scurți și tricouri la promoție. Marfa e ieftină, ca de criză” – spune ea. Clienți erau și la standurile de produse tradiționale, unii clienți spuneau că de multă vreme așteaptă să mănânce bulz tradițional, cu brânză făcută fără chimicale.

Impresii diferite

Oamenii au fost în general mulțumiți de tot ceea ce au găsit anul acesta la Nedeia Mocănească. Angela Drăgulici, o femeie trecută de prima tinerețe, ne-a spus că nu îi pare rău că a venit la sărbătoare. „Mă bucur că se păstrează tradițiile locului, și cred că este foarte important ca tinerii să vină și ei și să  vadă ce obiceiuri frumoase avem” – ne-a declarat ea.

Ionel Banu, un domn care a venit tocmai din județul Gorj, ne-a spus că îi plac tradițiile din Ardeal, și îi face plăcere să vină cu familia la Covasna. „S-a nimerit să fim aici tocmai de Sfântul Ilie. N-am știut de existența Nedeii Mocănești, dar nu îmi pare rău că am venit. Iată că pe lângă locurile pitorești am găsit și o sărbătoare tradițională de care ne bucurăm pe deplin. Vreme frumoasă, bunătăți, bere și concediu. Boierie, nu altceva” – spune bărbatul.

Nicoleta Avram, o localnică, este însă de altă părere. „Mi se pare că de la an la an pierdem din valoarea acestei sărbători. Organizatorii nu ar trebui să lase toți comercianții să vină cu tot felul de chinezării aici. Suntem totuși în mijlocul naturii la o sărbătoare tradițională. Ar fi mult mai indicat un târg exclusiv de produse tradiționale, unde ar veni doar persoane cu adevărat interesate de tot ceea ce se întâmplă aici” – explică ea.

Păreri diferite așadar, dar un lucru este sigur: atmosfera din Valea Zânelor a fost și anul acesta de sărbătoare autentică. Lăutarii, nuntașii, produsele tradiționale și miile de persoane prezente au făcut din această ediție a Nedeii Mocănești una de succes.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.