ACTUALITATE 15 martie 2012

Liga cultural-creştină „Andrei Şaguna”, de 20 de ani în slujba comunităţii româneşti

de Agerpres | 206 vizualizări

Liga cultural-creştină „Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe a aniversat, miercuri, 20 de ani de existenţă, timp în care a activat în slujba comunităţii româneşti din judeţele Covasna şi Harghita.

Ioan Lăcătuşu, unul dintre membrii fondatori, a declarat că Liga „Andrei Şaguna”, înfiinţată de un grup de intelectuali pe data de 14 martie 1992 în Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, a jucat un rol important în păstrarea şi afirmarea culturii, istoriei, limbii şi identităţii româneşti din acest spaţiu multietnic şi pluriconfesional.

„Erau în acea perioadă câteva încercări de constituire a societăţii civile, iar Liga venea ca o mare speranţă a românilor. (...) Eram oameni de diferite generaţii, profesii şi orientări, dar toţi eram animaţi de acest gând curat să ne regăsim în reprezentarea culturii româneşti din acest spaţiu şi apărarea ei (...) Ştiam din istorie că acolo unde politica dezbină, cultura uneşte, aşa că ne-am prins, cum spunea Înalt Prea Sfinţitul Ioan Selejan, de poala bisericii şi sub streaşina ei am găsit locul în care diferenţele de convingeri, de opinii au fost lăsate deoparte şi am pus bazele unor instituţii fundamentale pentru identitatea noastră românească”, a declarat Ioan Lăcătuşu.

Astfel, Liga „Andrei Şaguna” a contribuit la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Muzeului Spiritualităţii Româneşti, Muzeului Carpaţilor Răsăriteni, Centrului ecleziastic de documentare „Nicolae Colan”, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi la canonizarea mitropolitului Andrei Şaguna.

De asemenea, a contribuit la cinstirea memoriei strămoşilor, prin ridicarea unor monumente, printre care statuia mitropolitului Andrei Şaguna, bustului mitropolitului Nicolae Colan şi însemnului ASTRA din Sfântu Gheorghe, precum şi a unor troiţe în locurile fostelor biserici ortodoxe din Vârghiş, Căpeni şi Reci dărâmate în timpul ocupaţiei hortyste. Nu în ultimul rând a instituit în 2003 titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti” care se acordă în fiecare an în semn de recunoştinţă persoanelor care au activat pentru binele public.

„Prin ceea ce a întreprins în cele două decenii de existenţă, putem spune că Liga Andrei Şaguna reprezintă un simbol al rezistenţei prin cultură la apărarea valorilor, simbolurilor şi identităţii româneşti din inima ţării”, a mai spus Ioan Lăcătuşu, amintind, în context, că această asociaţie a ridicat vocea, ori de câte ori a fost nevoie, împotriva actelor de discriminare a românilor, a abuzurilor autorităţilor, dar şi împotriva tendinţelor de separare pe criterii etnice şi de enclavizare a zonei.

„În faţa comunităţii româneşti din Covasna şi Harghita sunt multe provocări cărora trebuie să le facem faţă şi pe viitor cu înţelepciune şi responsabilitate şi mai ales cu dorinţa de a convieţui în bună pace şi înţelegere cu celelalte comunităţi etnice”, a conchis Ioan Lăcătuşu.

Aniversarea celor două decenii de existenţă a Ligii va fi marcată printr-o suită de manifestări cultural-artistice, care se vor desfăşura pe parcursul următoarelor două luni sub genericul „Primăvara culturală”.

Primul eveniment din această serie va avea loc sâmbătă, 17 martie, de la ora 11 la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” şi cuprinde: Repere cronologice în canonizarea Sfântului Andrei Şaguna, prezintă pr. dr. Ciprian Staicu, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei; Informare „Liga Cultural – Creştină „Andrei Şaguna” – Două decenii în slujba culturii şi identităţii româneşti din judeţul Covasna”, prezintă pr. drd. Sebastian Pârvu, preşedinte Liga Cultural – Creştină „Andrei Şaguna”; Masa rotundă „Coordonate demografice ale comunităţilor româneşti din judeţele Covasna şi Harghita potrivit datelor preliminare ale recensământului populaţiei şi locuinţelor din 20 octombrie 2011”, prezintă dr. Ioan Lăcătuşu, director, Centrul European de Studii Covasna – Harghita

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.