ACTUALITATE 17 februarie 2011

La Sfântu Gheorghe a fost semnat un nou contract pentru dezvoltarea orașului

de Monica Vrânceanu | 64 vizualizări
Fondurile vin prin Programul Operațional Regional şi vor fi folosite pentru amenajarea spațiilor pietonale din centrul istoric al municipiului Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad și directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Crețu, au semnat ieri, la Sfântu Gheorghe, contractul de amenajare a spațiilor pietonale din centrul istoric al municipiului reședință de județ, acesta având o valoare de 4,32 milioane lei, fonduri nerambursabile. Fondurile cuprinse în contract vin prin Programul Operațional Regional (POR) fiind solicitate pentru

Fondurile vin prin Programul Operațional Regional şi vor fi folosite pentru amenajarea spațiilor pietonale din centrul istoric al municipiului

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad și directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Crețu, au semnat ieri, la Sfântu Gheorghe, contractul de amenajare a spațiilor pietonale din centrul istoric al municipiului reședință de județ, acesta având o valoare de 4,32 milioane lei, fonduri nerambursabile. Fondurile cuprinse în contract vin prin Programul Operațional Regional (POR) fiind solicitate pentru activități de amenajare a spațiilor pietonale din centrul istoric al municipiului, conform celui de-al treilea proiect contractat din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al muncipiului. Pe lângă Antal Arpad și Simion Crețu, la semnarea contractului au mai luat parte președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, și viceprimarul de Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, aceasta din urmă fiind coordonatoarea proiectelor depuse de municipalitate la ADR.

„Interesul autorităților locale din Sfantu Gheorghe, respectiv din județul Covasna, în accesarea fondurilor nerambursabile este reflectat de către numărul de proiecte depuse spre finanțare și de către contractele semnate. Obținerea unui nivel de trai mai bun pentru cetățenii municipiului se poate observa prin cele cinci contracte de finanțare semnate până în prezent de municipiul Sfantu Gheorghe. Acestea sunt destinate preponderent reabilitării infrastructurii sociale, mai exact a reabilitării și dotării a două licee din municipiu, reabilitării unui cămin pentru vârstnici, a cantinei sociale din oraș și amenajării spațiilor verzi. Acelaşi interes rezultă și la nivelul județului Covasna unde, prin cele 21 de proiecte contractate până în prezent, se vor reabilita peste 17 km de drum județean, se vor dota la standarde europene două unități școlare, va fi reabilitat un centru social și se vor crea 47 de locuri de muncă, în urma finanțării a 14 microintreprinderi”, a declarat Simion Crețu.

Valoarea totală a contractului semnat ieri este de 5,9 milioane lei din care 4,32 milioane lei reprezintă suma nerambursabilă solicitată spre finanțare, contribuția municipiului Sfântu Gheorghe la cheltuielile eligibile ale proiectului fiind de 88.000 de lei. Implementarea proiectului se va face, potrivit estimărilor, în 36 de luni și va cuprinde lucrări de reabilitare a infrastructurii urbane, crearea unor trasee pietonale, piste pentru bicicliști, plantarea și refacerea zonelor degradate. Proiectul prevede ca prin fondurile alocate să fie reabilitată o suprafață de 14.382 mp de spațiu degradat si neutilizat, reamenajarea a 8.992 mp de alei și pavaje, crearea unei piste pentru bicicliști și amenajarea a 4.865 mp de spațiu verde.

Proiectul urmărește creșterea rolului economic și social al municipiului, a calității vieții și gradului de siguranță al pietonilor, conservarea texturii urbane istorice și îmbunătățirea calității mediului înconjurător.

PIDU elaborat pentru Sfântu Gheorghe include cinci proiecte individuale cu o valoare totală de peste 27 milioane lei, prin care se solicită o finanțare nerambursabilă de 20,58 milioane lei. Cele două proiecte contractate până în prezent în cadrul POR fac parte din PIDU și vizează crearea şi amenajarea spaţiilor verzi din strada Cimitirului, precum și reabilitarea și echiparea Cantinei Sociale din municipiu, solicitându-se în acest sens finanțare nerambursabilă de peste 3,11 milioane lei. Alături de acestea, mai există alte două proiecte de finanțare nerambursabilă rămase în evaluare și pentru care contractele de finanțare vor fi semnate în următoarele luni. În ceea ce privește valoarea totală a proiectelor depuse de Primăria Sfântu Gheorghe pe axele din cadrul POR, aceasta este de 129 de milioane de lei, numărul total al proiectelor depuse fiind de 16.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.