ACTUALITATE 17 iulie 2009

Judeţul Covasna include România în proiectul european “Drumul Boilor”

de Covasna Media | 640 vizualizări
„Drumul boilor“ reface, de fapt, rutele pe care erau transportate bovinele din Curbura Carpaţilor spre vestul Europei. Proiectul presupune totodată amenajarea de pensiuni, hanuri şi locaţii turistice, în diverse puncte ale traseelor, cu utilizarea unor elemente spe cifice trecutului.

Judeţul Covasna intenţionează să devină partener în cadrul unui proiect turistic derulat la nivel european, intitulat “Drumul Boilor”. Preşedintele Asociaţiilor Pensiunilor Turistice (APT) din judeţul Covasna, Szabo Tibor, a prezentat ieri proiectul turistic „Drumul Boilor“, ce include reconstituirea traseelor parcurse de o renumită rasă de bovine, în perioada 1250 - 1760. Proiectul presupune, de fapt, o întoarcere cu sute de ani, la vremuri demult apuse, în care

„Drumul boilor“ reface, de fapt, rutele pe care erau transportate bovinele din Curbura Carpaţilor spre vestul Europei. Proiectul presupune totodată amenajarea de pensiuni, hanuri şi locaţii turistice, în diverse puncte ale traseelor, cu utilizarea unor elemente spe cifice trecutului.

Judeţul Covasna intenţionează să devină partener în cadrul unui proiect turistic derulat la nivel european, intitulat “Drumul Boilor”. Preşedintele Asociaţiilor Pensiunilor Turistice (APT) din judeţul Covasna, Szabo Tibor, a prezentat ieri proiectul turistic „Drumul Boilor“, ce include reconstituirea traseelor parcurse de o renumită rasă de bovine, în perioada 1250 - 1760.

Proiectul presupune, de fapt, o întoarcere cu sute de ani, la vremuri demult apuse, în care transportul animalelor, de exemplu, era o adevărată provocare ca urmare a condiţiilor de viaţă de atunci.

Potrivit lui Szabo Tibor, iniţiativa judeţului Covasna de a se implica în acest proiect ar duce la alăturarea României, în calitate de partener, unor ţări precum Ungaria, Slovacia, Austria, Germania şi Italia. Luând în calcul faptul că toate ţările partenere în proiect participă la acesta cu mai multe grupuri de acţiune locală, Szabo Tibor, alături de Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), intenţionează să stabilească o colaborare şi cu judeţele Sibiu şi Alba, astfel încât să se formeze un grup de acţiune locală, în care cele trei judeţe să fie parte a traseului ce parcurge România. În cazul în care se vor găsi căi de colaborare, judeţul Covasna va fi punctul de pornire al „Drumului boilor“, atât la nivel naţional cât şi la nivelul european al proiectului „Această specie de boi, al cărui traseu din trecut se doreşte a fi stabilit acum în scop turistic, există în prezent în Ungaria. De aceea, colaborăm cu specialişti de acolo, care să ne ajute în identificarea planului istoric al Drumului boilor“, a arătat Szabo Tibor, adăugând că este foarte importantă constituirea grupurilor de acţiune locală, deoarece astfel s-ar crea o asociere de interese puternică.

Traseu turistic pe rutele transportului animal de altădată

„Drumul boilor“ ar reface, de fapt, rutele pe care erau transportate bovinele din Curbura Carpaţilor spre vestul Europei. Proiectul presupune totodată amenajarea de pensiuni, hanuri şi locaţii turistice, în diverse puncte ale traseelor, cu utilizarea unor elemente specifice trecutului, precum şi amplasarea unor borne kilometrice indicatoare ale locaţiilor străbătute în trecut de bovine, toate acestea în vederea stabilirii unor programe inedite de atracţie a turiştilor.

„În trecut, carnea nu se putea transporta în congelatoare ci în stare vie, ceea ce a dus la stabilirea unor trasee“, a explicat preşedintele ASIMCOV, Bagoly Miklos.

În ansamblu, proiectul conţine mai multe obiective, ţările implicate putând alege, după specificul şi posibilităţile pe care le au, dacă se vor axa pe structuri turistice de cazare pe “Drumul boilor”, pe oferta culturii tradiţionale sau pe comerţul produselor specifice.

Potrivit lui Szabo Tibior, proiectul final ar urma să fie semnat în luna noimebrie. Szabo consideră că bneneficiile pe care lear avea Romînia din alăturarea la proiect ar fi unele impresionante, el prevăzând o adevărată „explozie“ a numărului de turişti ce vor sosi în ţara noastră, cu atât mai mult cu cât ţările vest-europene, precum Germania, au înclinaţii deosebite spre întoarcerea turismului la tradiţii şi obiceiuri străvechi.

Prin proiectul „Drumul Boilor“, judeţul nostru va dobândi, practic, un al doilea drum turistic, în primul, „Drumul apelor minerale“, ce prevede reabilitarea numeroaselor izvoare de ape minerale, judeţele Covasna şi Harghita fiind partenere.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
contele Tampa, 18 iulie 2009
eu cred ca drumul ar trebui sa inceapa la Bucuresti
ion, 17 iulie 2009
Poate ii includem si pe politicieni covasnaneni, la categoria boi bilingvi.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.