ACTUALITATE 7 noiembrie 2011

Inspectorii OPC au dat peste mezeluri “de casă” industrializate

de Monica Vrânceanu | 544 vizualizări

În ultimele săptămâni, Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) Covasna a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind publicitatea înşelătoare promovată de spălătoriile şi curăţătoriile ecologice de rufe, de covoare şi auto, conform tematicii centrale. Directorul coordonator al OJPC Covasna, Magdalena Rigo, a declarat că în judeţul Covasna nu au putut fi identificate asemenea spălătorii, astfel că inspectorii OPC și-au derulat controlul tematic în unităţi clasice.

”La operatori economici din Baraolt şi Sfântu-Gheorghe s-a constatat lipsa afişării informaţiilor referitoare la timpul de realizare a serviciilor prestate şi riscurile previzibile. Pentru abaterile constatate s-a aplicat câte un avertisment. În total, au fost controlate cinci unităţi, din care la trei s-au constatat abateri de la prevederile legale, astfel că s-au aplicat trei avertismente”, a explicat Magdalena Rigo.

O altă acţiune de control a vizat verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de comercializare şi de etichetare a produselor alimentare tradiţionale şi a produselor alimentare cu indicaţie geografică / cu denumire de origine. Inspectorii au vizat magazinele de tip hyper şi supermarket, marile reţele de magazine pentru identificarea produselor alimentare ale căror etichete poartă afirmaţii de genul “produs tradiţional”, „produs de la bunica”, „reţetă tradiţională” sau expresii similare,  indicaţii geografice ș.a.

Cârnaţi de casă cu... potențiatori de gust şi antioxidanţi

Astfel, la un operator economic din Târgu-Secuiesc s-au găsit la comercializare 1,6 kg cârnați de casă care aveau în compoziţie antioxidanţi care nu sunt folosiți ,,în casă”, ci doar la fabricarea produselor la nivel industrial; prin urmare, operatorului i-a fost aplicat un avertisment și întreaga cantitate a fost oprită temporar de la comercializare. Tot la Târgu-Secuiesc, s-au găsit la comercializare 2,4 kg salam de iarnă, produs tradițional înregistrat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care avea etichetele ilizibile, umede și cu înscrisurile şterse, deci imposibil de citit de către cumpărătorii interesați. În acest caz, a fost aplicată o amendă în valoare de 1.000 lei și întreaga cantitate a fost oprită temporar de la comercializare.

”La un operator economic din Sfântu-Gheorghe s-au găsit la comercializare 11,7 kg de cârnați afumați, tradiționali și cârnați de casă, produși de către un operator economic din Pitești. Cârnații aveau în lista ingredientelor potențiatori de gust, antioxidanți, stabilizatori, conservanți – care nu sunt nicidecum folosiți ,,în casă” ci doar la fabricarea produselor la nivel industrial. S-a aplicat și aici un avertisment și întreaga cantitate a fost oprită temporar de la comercializare. În total s-au controlat patru operatori economici, iar la trei dintre aceștia s-au constatat abateri de la prevederile legale. S-au aplicat o amendă contravențională în valoare de 1.000 lei și două avertismente, fiind oprită temporar de la comercializare o cantitate de 15,7 kg până la remedierea deficiențelor constatate”, a mai arătat Magdalena Rigo.

Controale la magazinele second-hand

Inspectorii OPC au verificat totodată respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea produselor textile uzate, iar printre neregulile sesizate s-au numărat lipsa informaţiilor cu privire la denumirea produselor și lipsa afişării preţurilor. În total au fost controlate 28 de unităţi din care la 24 s-au constatat abateri de la prevederile legale și au fost aplicate 13 amenzi contravenţionale  în valoare totală de 15.000 lei, precum și nouă avertismente.

O altă serie de controale a vizat verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea pieselor de schimb şi accesoriilor auto, fiind constatate abateri precum lipsa adresei producătorului / importatorului, a caracteristicilor tehnice, a traducerii în limba română a informaţiilor sau a preţului pe unitatea de măsură. Au fost controlate 17 unităţi, iar la 12 s-au constatat abateri de la prevederile legale, aplicându-se  zece amenzi contravenţionale în valoare totală de 9.500 lei şi două avertismente.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Aviatoru', 8 noiembrie 2011
De-acord cu tine Gingis, ar trebui verificati la sange si "lupii" mari. Dar se pare ca stimabilii de la OPC au grija ca sa ocoleasca magazinele respective de pe trotuarul alaturat. Totusi, asta tot citeste integral
Gingis, 8 noiembrie 2011
D-lor de la OPC din ce cauza nu mergeti in control si la magazinele mari ca sa vedeti nereguli cum pe raft produsul are un pret si la casa altul mult mai mare.Mergeti la niste amarati care vand si ei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.