ACTUALITATE 4 aprilie 2011

Incendii extinse din cauza arderilor necontrolate de vegetație uscată

de Monica Vrânceanu | 446 vizualizări
Arderea vegetației uscate continuă să fie o problemă, cu toate avertismentele pe care instituțiile abilitate le dau an de an, atât primăvara cât și toamna. Din cauza arderilor, de multe ori necontrolate, nu doar că mediul este foarte afectat, dar și pericolul incendiilor este unul foarte ridicat. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat că la sfârșitul

Arderea vegetației uscate continuă să fie o problemă, cu toate avertismentele pe care instituțiile abilitate le dau an de an, atât primăvara cât și toamna. Din cauza arderilor, de multe ori necontrolate, nu doar că mediul este foarte afectat, dar și pericolul incendiilor este unul foarte ridicat.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat că la sfârșitul săptămânii trecute, două dintre cele trei incendii la care au intervenit pompierii au fost provocate de arderile necontrolate de vegetație uscată.

Prima intervenție a avut loc vineri după-amiază la Sita Buzăului, unde au ars 500 de metri de pășune, focul pus inițial pentru vegetația uscată extinzându-se și arzând 1000 de metri din litiera unei păduri.

Tot vineri, însă seara târziu, la Malnaș au ars 20 de hectare de pășune comunală, după ce localnicii au vrut să dea foc vegetației uscate. Focul a scăpat însă de sub control, astfel că s-a extins pe cele 20 de hectare de pășune.

Cel de-al treilea incendiu s-a petrecut sâmbătă la Țufalău, unde o magazie de lemne a ars în mare parte, în urma faptului că scânteile unui foc din apropiere au fost purtate de vânt.

Referitor la arderile necontrolate de vegetație uscată, purtătorul de cuvânt al ISU a explicat că acestea sunt amendate în mod normal, deoarece pentru a arde vegetația este nevoie de avize din partea Agenției pentru Protecția Mediului (APM), precum și de permis de foc eliberat de către primării.

Legea 265/2006 prevede amenzi pentru arderile miriștilor cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice și între 25.000 și 50.000 de lei pentru cele juridice.  Arderea miriștilor este dăunatoare mediului, deoarece se produce poluarea aerului prin fumul rezultat, sărăcește solul de materie organică, râmele și alte viețuitoare din microfauna solului sunt distruse, se evaporă apa din stratul superior al solului, prin crăpăturile rezultate pierzându-se și apa din adâncime, iar aratul se execută mai greu și crește consumul de combustibil.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.