ACTUALITATE 13 mai 2011

Gheorghe Barboş, director Garda Financiară Covasna: „Urmărim să combatem evaziunea fiscală”

de Monica Vrânceanu | 979 vizualizări
Activităţile financiare ilicite și evaziunea fiscală sunt modeste în judeţul Covasna Județul Covasna este unul dintre județele liniștite ale țării, unde problemele legate de evaziunea fiscală sau alte ilegalități în acest domeniu sunt destul de puține, asta ca urmare în primul rând a faptului că însăși economia locală nu este una foarte dezvoltată, comparativ cu cele din alte județe ale țării. Directorul Gărzii Financiare Covasna, Gheorghe Barboș, ne-a vorbit în cadrul unui interviu despre atribuțiile și activitatea

Activităţile financiare ilicite și evaziunea fiscală sunt modeste în judeţul Covasna

Județul Covasna este unul dintre județele liniștite ale țării, unde problemele legate de evaziunea fiscală sau alte ilegalități în acest domeniu sunt destul de puține, asta ca urmare în primul rând a faptului că însăși economia locală nu este una foarte dezvoltată, comparativ cu cele din alte județe ale țării. Directorul Gărzii Financiare Covasna, Gheorghe Barboș, ne-a vorbit în cadrul unui interviu despre atribuțiile și activitatea instituției pe care o conduce de aproape jumătate de an, explicând specificul județului nostru și problemele cu care se confruntă inspectorii Gărzii în relațiile de control derulate asupra agenților economici.

-       Domnule director, le-ați putea vorbi cititorilor noștri despre ceea ce înseamnă în mod concret activitatea Gărzii Financiare?

-       Activitatea Gărzii Financiare este derulată în baza Hotărârii de Guvern 1324/2009 privind organizarea și funcționarea și a Ordinului 1468/2010 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, iar potrivit acestor acte normative, Garda este instituție publică de control cu personalitate juridică, aflată în subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Garda Financiară exercită controlul operativ și inopinat pentru prevenirea, descoperirea și combaterea oricăror acte și fapte care duc la fraudă fiscală. Instituția funcționează deci ca un corp specializat de control, iar comisarii săi sunt funcționari cu statut special.

-       Cum este exercitat controlul prevăzut în atribuțiile Gărzii?

-       În primul rând, trebuie să fie clar că toate acțiunile de control ale Gărzii sunt inopinate, astfel încât realitatea din teren să fie găsită exact așa cum este. Controalele sunt curente sau tematice și se referă la respectarea normelor de comerț, urmărindu-se prevenirea, depistarea și înlăturarea acțiunilor ilicite. Verificăm tot ce ține de producerea, depozitarea, circulația și valorificarea bunurilor în toate locațiile unde se desfășoară agenții economici. Aceste acțiuni sunt derulate fie numai de personalul propriu al Gărzii, fie de acesta în colaborare cu alte instituții - Poliție, inspectori vamali sau, mai de actualitate, inspectorii de muncă - în recentele controale de descoperire a muncii la negru. Toate activitățile ilicite generează frauda fiscală, ceea ce duce la păgubirea bugetului.

-       Ce înseamnă Garda Financiară și activitățile acesteia la nivelul județului Covasna?

-       În Covasna, Garda funcționează cu zece comisari, un referent, un consilier juridic și un contabil. Comisarii sunt constituiți în cinci echipe operative de control, dar schema personalului este oricum subdimensionată. Județul Covasna este însă un județ cu activitate economică redusă față de alte județe ale țării, deci activitatea economică se desfășoară în general cu respectarea prevederilor legale. Desigur, ne orientăm către zona de infracționalitate - frauda și evaziunea fiscală, încercând permanent să recuperăm prejudiciile create bugetului Statului și verificând respectarea regulilor de comerț. Prin toate aceste acțiuni de supraveghere și control permanent, prin care ne asigurăm de înregistrarea veniturilor agenților economici și de realitățile din contabilitatea firmelor, contribuim indirect la o mai bună colectare a taxelor și impozitelor la bugetul Statului.

-       Controalele derulate la nivelul județului sunt decise aici sau există tematici de la Centru?

-       Garda acționează în baza tematicilor trimise de organele ierarhic superioare, precum și în baza protocoalelor semnate la nivel central. Cel mai recent protocol este cel semnat cu Inspetocratul Teritorial de Muncă (ITM) privind depistarea muncii ilegale, dar mai sunt și protocoale semnate cu Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP), Poliția, Direcția de Sănătate Publică sau Protecția Consumatorului. Toate acestea se leagă între ele ca și colaborări cu Garda, vizând cam toate domeniile în care ar putea apărea infracționalitatea și evaziunea fiscală. Există deci o schemă generală a acțiunilor, dar prima regulă este aceea că toate controalele sunt inopinate, tocmai pentru a putea avea rezultate.

-       Care sunt cele mai dese abateri ale agenților economici?

-       În cadrul acestor abateri vorbim de neintroducerea datelor în case de marcat, refuzul agenților de a fi verificați, de a prezenta actele contabile, neînregistrarea în actele contabile a veniturilor realizate. Ceea ce urmărim și vrem să combatem este cu siguranță evaziunea fiscală, iar faptele cu care ne confruntăm în aceste controale se înscriu la contravenții și infracțiuni, caz în care vorbim deja despre sesizări penale.

-       Pornind de aici, ce acțiuni concrete ați derulat și care au fost urmările acestora pentru agenții economici controlați?

-       Dacă vorbim de perioada ianuarie-aprilie a acestui an, aceasta a cuprins 417 controale ale comisarilor Gărzii Financiare, controalele finalizându-se cu 153 de amenzi cu o valoare totală de 262.098 lei. Am aplicat 13 suspendări de activitate pentru neutilizarea aparatelor de marcat electronice și, așa cum am arătat, am înregistrat și sesizări penale, numărul acestora fiind de 8, iar valoarea totală a prejudiciilor este de 4,9 milioane de lei. Sesizările penale se fac odată cu constatarea faptelor de evaziune fiscală, acestea fiind prevăzute de legea penală, caz în care se întocmește proces verbal în care se stabilesc implicațiile fiscale și se sesizează organele de cercetare penală. Pentru abateri de natură contravențională aplicăm amenzi, iar pentru infracțiuni avem deja de-a face cu penalul.

-       Ați identificat în județul Covasna zone de infracționalitate financiară?

-       Sincer, nu aș putea spune acest lucru și asta pentru că, repet, nu avem un județ atât de puternic dezvoltat din punct de vedere al economiei. Ne întâlnim cu contravenții și infracțiuni, desigur, dar nu am putea spune că avem zone specficice sau că am avea cazuri puternice și complicate.  Nu ne putem compara cu județele mari, unde numărul foarte mare al agenților economici impune un alt dinamism inclusiv al problemelor legate de fiscalitate și actul financiar. Mă pot referi oarecum la domeniile de activitate mai problematice, iar din cele observate în ultima perioadă, acestea ar fi cele ale construcțiilor, comerțului, jocurilor de noroc sau prelucrarea lemnului - fiind și o activitate cu specific în județ.

-       La un moment dat, Garda Financiară lucra destul de strâns alături de inspectorii de la Vamă și cei cei de la DGFP în acțiunile de combatere a traficului de alcool și țigări, care mai e situația acum?

-       A fost, într-adevăr, o perioadă în care am acționat puternic în această zonă, însă aceasta a trecut destul de repede și nu am mai avut astfel de cazuri. Noi nu putem acționa decât pe societăți și pe eventualul trafic făcut de acestea, nu ne putem implica în cazuri cu persoane fizice. Dar oricum nu s-a mai descoperit nimic recent care să țină de trafic în general, cel puțin nu la noi în județ.

-       La nivelul cetățeanului de rând există încă prejudecăți legate de Garda Financiară, acestea fiind extinse și în rândul agenților economici, în sensul că nu sunteți priviți doar cu teamă ci și cu suspiciune legată de capacitatea de neutralitate a comisarilor. Ce ne puteți spune în acest sens?

-       Nu are sens să existe suspiciuni, mai ales că stăm la dispoziția oamenilor în tot ceea ce ține de combaterea activităților ilicite și nerespectarea regulilor de comerț. Aș vrea ca toți agenții economici să înțeleagă că dacă ne ajută și colaborează cu noi în demascarea celor care nu joacă după regulile legale, Garda îi poate sprijini la rândul său prin faptul că astfel nu vor mai avea concurență neloială din partea celor care nu plătesc taxe și impozite sustrăgându-se prin diverse mijloace.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Cititor, 15 mai 2011
Domnule Director. Cu tot respectul, trebuie sa va contrazic. Comisarii Garzii fac controale la agenti economici / registrul de casa / si asteapta spaga. Daca nu iese nimic, ulterior redacteaza un citeste integral
milut, 14 mai 2011
ce sa furi in covasna ? este atata saracie .
Miko, 13 mai 2011
Domnule director,ar fi foarte multumitii cetatenii judetului daca nu a-ti mai permite mutarea oamenilor coruptii de la dvs,la serviciul de infosrmatii SIPI Covasna,pentru prostii,fostul doi sun citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.