ACTUALITATE 25 aprilie 2012

Fond funciar – schimbări, care nu rezolvă problema

de Covasna Media | 119 vizualizări

„După ce am făcut numeroase demersuri pe lângă Guvern şi alte instituţii abilitate, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Covasna (OCPI Covasna) a venit cu precizări dar care, din păcate, nu rezolvă problema” – a declarat prefectul judeţului Covasna, György Ervin.

Conform adresei, OCPI completează titlurile de proprietate dacă sunt însoţite de planuri parcelare în format analogic sau digital, aceasta conducând evident la fluidizarea acestei activităţi pentru terenurile agricole.

Numai că terenuri agricole de retrocedat nu prea mai există în judeţul Covasna. Probleme există, în continuare, în cazul titlurilor de proprietate privind fondul forestier pentru că Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare nu predă fişele de punere în posesie la OCPI Covasna pentru completarea titlurilor de proprietate fără a avea la bază un plan de parcelare întocmit pe baza unei noi măsurători topografice – precizează o adresă a OCPI, semnată de directorul acestuia, Felician Ursache.

„Astfel, rămân la părerea mea, că pentru a termina procesul de retrocedare trebuie schimbată legislaţia, şi anume, ar trebui acceptate şi acele planuri care nu cuprind întreaga suprafaţă de teren” – a spus György Ervin.

Precum se cunoaşte, procesul de retrocedare a fost încetinit din luna aprilie 2011, atunci când s-a emis Ordinul Directorului General al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, conform căruia documentaţia trebuie să cuprindă şi planurile parcelate ale întregului corp  funciar, în format digital, a căror întocmire, în special în cazul terenurilor forestiere, este deosebit de anevoioasă şi costisitoare.

Prefectul György Ervin a făcut mai multe demersuri în care a arătat că menţinând legislaţia actuală, încheierea procesului de retrocedare, susţinută şi de instituţiile europene, va fi foarte grea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.