ACTUALITATE 7 septembrie 2010

Flux continuu și locuri ocupate permanent la Adăpostul de noapte

de Monica Vrânceanu | 366 vizualizări
Toate cele 80 de locuri ale Adăpostului de noapte din Sfântu Gheorghe sunt ocupate permanent în ultima perioadă, semn că odată cu venirea vremii reci cei fără locuințe nu-și mai permit să doarmă pe unde apucă și caută un loc sigur, ferit de vânt și ploaie. Potrivit directorului Direcției de Asistență Comunitară (DAC), Tanko Vilmos, în niciuna dintre nopți nu mai rămân locuri libere la Adăpost și deși acesta are ”clienții”

Toate cele 80 de locuri ale Adăpostului de noapte din Sfântu Gheorghe sunt ocupate permanent în ultima perioadă, semn că odată cu venirea vremii reci cei fără locuințe nu-și mai permit să doarmă pe unde apucă și caută un loc sigur, ferit de vânt și ploaie.

Potrivit directorului Direcției de Asistență Comunitară (DAC), Tanko Vilmos, în niciuna dintre nopți nu mai rămân locuri libere la Adăpost și deși acesta are ”clienții” săi vechi, există și o schimbare constantă a celor care vin aici pentru a dormi.

”Oamenii au cazare pe timpul nopții, iar cei care sunt ”de-ai casei” își mai pot lăsa și din lucrurile personale la Adăpost - adică puținul pe care îl au, pentru că în general vorbim de oameni fără bunuri ci cel mult cu strictul necesar”, a spus Tanko Vilmos.

Acesta a explicat că cei care ajung la Adăpost sunt oameni de toate felurile, fiecare dintre ei având de fapt o poveste de viață tristă. Astfel, cei mai mulți dintre acești oameni sunt rămași fără un acoperiș deasupra capului fie în urma unor divorțuri, fie în urma faptului că au fost păcăliți de rude sau prieteni apropiați în vânzarea unor imobile.

Dacă pe timpul verii Adăpostul oferă cazare de la ora 8 seara la 8 dimineaţa, odată cu venirea sezonului rece se deschide mai devreme, adică de la ora 18.

În așteptarea unui nou adăpost

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe intenționau să transforme o veche centrală termică de pe strada Romulus Cioflec în adăpost de noapte, urmare a tot mai multor solicitări în acest sens din partea persoanelor care nu au o locuinţă. Investiția, în valoare de aproape 4 milioane de lei, ar fi urmat să fie finanțată prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3, Domeniul major de intervenţie 3.2.

„Există zonuri neoficiale însă legate de faptul că nu ar mai fi bani pe această axă, ceea ce nu e deloc de bine, pentru că înseamnă cel puțin amânarea investiției deocamdată”, a spus Tanko Vilmos.

Clădirea în care se doreşte amenajarea unui nou adăpost a fost neutilizată în ultimii ani, drept pentru care starea sa s-a degradat, necesitând intervenţii la pereţi şi tâmplărie, inclusiv finisaje interioare şi exterioare. Reabilitarea prevede și o nouă compartimentare a clădirii, care la final va avea hol de primire, cameră de zi, grupuri sanitare separate pentru femei şi bărbaţi, centrală termică proprie, spălătorie-uscătorie, un depozit şi un atelier de întreţinere. Potrivit planului de investiție, noul adăpost ar fi urmat să aibă patru dormitoare cu o capacitate totală de 34 de persoane la parter şi alte nouă dormitoare la etaj, cu o capacitate totală de 59 de persoane.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.