ACTUALITATE 20 decembrie 2010

Elena Udrea continuă să sprijine judeţul Covasna. Băi tradiţionale, pârtii de schi, patinoare și bani pentru reabilitări

de Monica Vrânceanu | 699 vizualizări
Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a fost prezent în week-end în judeţul Covasna, unde a inaugurat mai multe obiective turistice şi a semnat proiecte de dezvoltare de milioane de euro. Ministrul Turismului și Dezvoltării, Elena Udrea, s-a aflat în acest sfârșit de săptămână în județele Covasna și Harghita, unde a participat la inaugurarea mai multor obiective turistice, pentru județul Covasna semnând inclusiv finanțarea unor proiecte de dezvoltare. După ce a participat la inaugurarea unei pârtii de schi la Borsec și a unei băi tradiționale la Sâncrăieni, Elena Udrea a ajuns în județul Covasna, prima

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a fost prezent în week-end în judeţul Covasna, unde a inaugurat mai multe obiective turistice şi a semnat proiecte de dezvoltare de milioane de euro.

Ministrul Turismului și Dezvoltării, Elena Udrea, s-a aflat în acest sfârșit de săptămână în județele Covasna și Harghita, unde a participat la inaugurarea mai multor obiective turistice, pentru județul Covasna semnând inclusiv finanțarea unor proiecte de dezvoltare.

După ce a participat la inaugurarea unei pârtii de schi la Borsec și a unei băi tradiționale la Sâncrăieni, Elena Udrea a ajuns în județul Covasna, prima locație pe care a vizitat-o fiind Balvanyos, zonă despre care ministrul a spus că este de o frumusețe extraordinară.

Turiștii, așteptati la băile tradiţionale de la Hătuica

Sâmbătă dimineață, Elena Udrea a sosit la Hătuica, în comuna Catalina, unde a participat la inaugurarea unui complex balnear tradițional secuiesc, proiect în valoare de 2,4 milioane de lei finanțat de Ministerul Turismului și Dezvoltării și realizat în colaborare cu autoritățile locale.

Baia tradițională secuiască inaugurată de Elena Udrea la Hătuica este compusă dintr-o mofetă, zece căzi cu apă minerală, sală de masaj, saloane de fizioterapie, cabinet medical, dușuri ș.a., tratamentul făcut aici fiind de folos în tratarea bolilor cardiovasculare și circulația sângelui. Baia tradițională secuiască de la Hătuica nu mai funcționa din 1992, iar refacerea mofetei și a băii tradiționale de acolo fac parte dintr-un ansamblu de proiecte finanțate de Minister în Covasna și Harghita în scopul relansării turismului balnear.

„Ne-am străduit să folosim toate resursele naturale pe care țara noastră le are și avem ce să le arătăm străinilor, însăși această zonă a Covasnei fiind de o frumusețe extraordinară, cu oameni atât de ospitalieri. Cred că începem să avem rezultate concrete, care vor face bine turismului din zonă”, a declarat Elena Udrea, adăugând că Ministerul va continua finanțarea băilor tradiționale din Covasna, având totodată și alte proiecte cu autoritățile de aici.

Ministrul Turismului a delarat, în acest context, că turismul balnear din stațiunea Covasna va fi sprijinit, la rândul său, de Minister în 2011, dorindu-se crearea unui renume și o relansare a economiei locale prin finanțarea turismului.

Potrivit Elenei Udrea, în anul care urmează nu vor fi sprijinite doar proiectele pe turismul balnear ci și alte investiții, în acest sens fiind anunțată la Hătuica finalizarea patinoarului de la

Târgu Secuiesc prin sprijin de la Ministerul Turismului și Dezvoltării.

La Hătuica, Elena Udrea a fost primită de autorități cu flori și kurtoskalacs, fiind apoi invitată la un prânz cu preparate tradiționale secuiești din carne de porc.

Proiecte de zece milioane de lei pentru Sfântu Gheorghe

De la Hătuica, ministrul Elena Udrea a ajuns la Primăria Sfântu Gheorghe, unde a fost primită de primarul Antal Arpad pentru a semna contractele de finanțare a proiectelor referitoare la Planul de Dezvoltare Integrată (PIDU), reabilitării Căminului de Bătrâni Zaturecki Berta și a modernizării atelierelor de la Grupul Școlar Puskas Tivadar. Proiectele finanțate de Ministerul Turismului și Dezvoltării, pentru care Elena Udrea a semnat finanțarea, au o valoare totală de peste 14,51 milioane lei, din care peste 10,89 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată. Potrivit președintelui Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, prezent și el la Sfântu Gheorghe, două dintre cererile de finanţare contractate fac parte din PIDU, una este destinată reabilitării infrastructurii sociale şi alta reabilitării infrastructurii educaţionale. Prin proiectele PIDU se vor crea şi amenaja spaţii verzi şi se va reabilita şi vechea Cantină socială din municipiu. Fondurile alocate implementării proiectului destinat dezvoltării infrastructurii sociale urmăresc reabilitarea, extinderea şi dotarea cu echipamente a Căminului Zathurecky Berta și peste șase milioane de lei vor fi alocaţi pentru extinderea clădirilor şi modernizarea atelierelor şcolare şi a laboratoarelor de la Grupul Şcolar Puskas Tivadar.

„Cred că această echipă care este acum la guvernare, PDL-UDMR, este una care face lucruri bune și vom reuși să facem tot ce nu s-a făcut în ultimii 20 de ani”, a declarat Elena Udrea referindu-se inclusiv la proiectele comune pe care Ministerul le are în colaborare cu autoritățile covăsnene, ajungând apoi la pârtia de schi de la Șugaș Băi, unde Ministerul are în derulare mai multe proiecte de reabilitare și modernizare a acestei stațiuni, fiind implicat inclusiv în Drumul Apelor Minerale.

„Există o schimbare în bine în județul Covasna - doar la Ministerul Turismului și Dezvoltării am realizat foarte multe obiective care țin de turism centre balneare, pârtii de schi, dar în același timp sunt lucrări de investiții în cana lizare, apă, infrastructură. Cred că schimbarea în acești ultimi doi ani este majoră și poate fi văzută de oricine vine în această zonă. Este o zonă cu potențial turistic și este păcat să nu o punem în valoare, drept pentru care vom continua să investim aici”, a declarat Elena Udrea referindu-se la schimbările din ultima perioadă din județului Covasna.

Bani pentru Piaţa Mihai Viteazul

Ministrul Turismului și Dezvoltării a declarat că în această săptămână, miercuri, vor fi direcționați 600.000 de lei către Primăria Sfântu Gheorghe, banii fiind direct destinați reabilitării Pieței Mihai Viteazul.

„Am promis că vom sprijini finalizarea acestui obiectiv important din centrul orașului Sfântu Gheorghe, astfel că miercuri vor ajunge banii aici”, a explicat Elena Udrea.

În acest context, primarul Antal Arpad a declarat că autoritățile locale se vor descurca cu cheltuirea banilor, chiar dacă aceștia ajung la Sfântu Gheorghe la finalul anului, deoarece se dorește ca reabilitarea totală a acestui obiectiv să fie finalizată până la finele lui decembrie 2011. La Sfântu Gheorghe, ministrul Elena Udrea a vorbit și despre importanța pe care o aduc anii urmă tori în șansele de dezvoltare a României, atrăgând atenția că o adevărată evoluție se poate realiza pe banii europeni pe care țara noatră îi poate atrage prin proiectele existente la dispo ziție. Elena Udrea a arătat că există o problemă reală a implementării proiectelor la nivel național, dar exprimându-și speranța că situația se va schimba în bine pe viitor, a ținut să felicite autoritățile covăsnene pentru receptivitatea la proiecte și rapiditatea realizării acestora.

Elena Udrea a subliniat că prioritară în 2011 va fi finanțarea acelor proiecte care au potențial și despre care se știe că sunt viabile, deoarece la nivel național există peste 40.000 de investiții începute însă nu toate își găsesc utilitatea.

Sancţiuni pentru „marii investitori“

Referindu-se la acele obiective sau stațiuni care au fost cumpărate în anii trecuți la prețuri foarte mici de diverși oameni de afaceri și acum au ajuns ruine (cum ar fi situația stațiunii Vâlcele, ale cărei active turistice au fost achiziționate de Ioan Nicolae dar au fost lăsate în paragină), Elena Udrea a admis că aceasta este o problemă la nivel național.

„Prostul management a scăzut valoarea unor stațiuni de importanță altădată. Printre soluțiile pe care vrem să le aplicăm se numără o lege a exproprierii celor care au achiziționat de la Stat clădiri cu destinații turistice și nu investesc în ele - desigur, aici va trebui să fim atenți și la dreptul de proprietate. O altă soluție este creșterea impozitului pentru cei care au în posesie clădiri turistice, dar nu le mențin în circuitul turistic... deci sunt variante”, a declarat ministrul Udrea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Marian, 21 decembrie 2010
pentru lili si pita-gora: dar lingaii vostri de la prm in frunte cu parazitu de gica agrigoroaie ce fac toata ziulica?din ce bani traiesc?dece nu se ocupa de piata mihai viteazu?va spun eu:de 20 de citeste integral
covasneanul, 21 decembrie 2010
pana una alta vad ca tinereii astia de politicieni de la UDMR-PDL-PNL mai fac cate ceva... restu` dau cu ciocu`! lasati-i mai baieti sa urle in pustiu... aduceti numa` banii in covasna!
Cititor, 20 decembrie 2010
"Elena Udrea continuă să sprijine judeţul Covasna. Băi tradiţionale, pârtii de schi, patinoare și bani pentru reabilităr" Nu inteleg.Dna Udrea sprijina judetul Covasna din banii castigati de citeste integral
freeman, 20 decembrie 2010
parasuta lui cocos se flendare pe la munte acum ca e sezon dar rezultate cucu.a facut si ea o plimbare la munte iar altii au tremurat sa-i gateasca si sa -i puna meniul in fatza.altii au varuit repede citeste integral
ion, 20 decembrie 2010
Asa e, sunt multe exemple de orase care au obtinut fonduri nerambursabile de peste 50 de milioane de euro.
pita-gora, 20 decembrie 2010
A cata oara se aloca bani dela guvern pentru piata Mihai Viteazu si a cata oara ei sunt deturnati??? Acestor pomanagii care nu-s in stare de un proiect - unul singur - care sa atraga 100 de euro citeste integral
lili, 20 decembrie 2010
In Covasna media din 10 decembrie 2010 am citit: "Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a criticat actuala Guvernare PDL – UDMR pe care a calificat-o ca fiind “slabă şi fără citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.