ACTUALITATE 1 septembrie 2011

EDITORIAL. UDMR Covasna – lecţie politică pentru mai târziu

de Covasna Media | 47 vizualizări
Maghiarii ne dau lecţii (şi) în materie de promovare a tinerilor în viaţa politică. Partidele noastre se chinuie de ani de zile să promoveze tineri şi nu reuşesc. Nici n-au cum, câtă vreme nu există nici dorinţă sinceră în această direcţie, nici mijloace pentru înfăptuirea scopului.

Dumitru Manolăchescu

Maghiarii ne dau lecţii (şi) în materie de promovare a tinerilor în viaţa politică. Partidele noastre se chinuie de ani de zile să promoveze tineri şi nu reuşesc. Nici n-au cum, câtă vreme nu există nici dorinţă sinceră în această direcţie, nici mijloace pentru înfăptuirea scopului. M-am speriat, anii trecuţi, citind listele de candidaţi la alegerile locale ale PDL, PSD, PNL. Liberalii au mai încercat ceva, dar neconvingător, ceilalţi... nimic, pe principiul atât de binecunoscut „lasă-i pe tineri, mai au timp, să se mai coacă, să înveţe, să bage la cap”... Ce să înveţe?! Să fie ticăloşi, să fure, să mintă, să vorbească una şi să facă alta, să fugă de la un partid la altul, să promită marea cu sarea şi să nu facă nimic? Pentru că astea sunt, din nefericire, învăţăturile „bătrânilor” din partide către tinerii lor „discipoli”. Prin urmare, am votat atunci un independent tânăr. Care, e drept, n-a spart gura târgului, dar nici nu s-a făcut de ruşine într-o lume a valorilor atât de relativă cum este cea politică.

Adevărul e că tinerii care ar dori să intre în politică n-au de la cine „fura meserie”, n-au exemple demne de urmat. Nu există oameni de la care să ai ceva de învăţat în politica românească, cu excepţia situaţiilor în care te-ai decis să înveţi pe negativ, făcând exact invers decât „maeştrii” politicii dâmboviţene. Şi-atunci, la ce bun să-i mai promovezi, să le faci loc măcar în consiliile locale, dacă mai sus le este interzis?!

Lupta cu morile de vânt are farmecul ei şi în politică. Aşa că iniţiativa UDMR Covasna ar putea fi urmată şi de partidele româneşti. Cine ştie, poate descoperim că exemplul prost nu se ia întotdeauna, poate că nişte tineri cinstiţi, inteligenţi şi implicaţi vor reuşi să descopere grăuntele de aur din maldărul de gunoi care inundă politica românească. Drept să spun, însă, am mari îndoieli că pilda UDMR Covasna va fi urmată, fie şi pe plan local. Vor intra în joc interese, prietenii, se va pune problema suportului financiar propriu – şi de unde să aibă bani de campanie un tânăr fără o situaţie financiară prosperă? Aşa că jocurile vor fi făcute cu preţioase indicaţii şi sprijin financiar cointeresat de la Bucureşti, acolo unde glasul şi voinţa tinerilor din provincie nu se pot face auzite.

Mi-aş dori să fiu profet mincinos. Chiar mi-aş dori, pentru că aş vrea să am şi eu, şi să aveţi şi mulţi dintre dvs. cu cine vota. Să sperăm, în consecinţă, că „dracul” politic nu-i atât de negru şi ne rezervă o surpriză plăcută. Măcar la alegerile locale, dacă nu şi la cele parlamentare... Va fi şi în folosul lor, pentru că tinerii, chiar dacă mai puţin cunoscuţi, le vor aduce mai multe voturi decât eternele figuri, arhicunoscute, de pe îngusta piaţă politică provincială.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.