ACTUALITATE 23 ianuarie 2012

Domnule Obreja, nu aberaţi! (Răspuns la „Dane, nu trișa!”)

de Covasna Media | 69 vizualizări

Războiul politic dintre Dan Manolăchescu și Marius Obreja (președinții PDL şi PNL Covasna pentru cine nu-i la curent) nu mă privește. Și nici nu mă interesează foarte tare, decât atunci când el derapează și face victime colaterale. Zilele trecute Marius Obreja a ținut să aducă anumite acuze lui Dan Manolăchescu, atacându-l nu doar pe el ci și întreaga redacție a „Observatorului de Covasna” și a site-ului www.covasnamedia.ro. Acest lucru se întâmpla pe prima pagină a unui alt cotidian, lucru cauzat probabil de faptul că dacă articolul s-ar fi regăsit în paginile de interior, nu l-ar fi citit nimeni.

Aș vrea să se înțeleagă de la bun început că nu răspund acuzelor aduse de Marius Obreja lui Dan Manolăchescu, ci afirmației în care aceste vorbește despre publicația noastră drept „ziarul lui Manolăchescu”, acuzând o întreagă redacție de supunere și intenții manipulatoare. Asta la doar o zi după ce la mitingul de protest atât de însuflețit de către membrii PNL și TNL, un coleg de partid al lui Obreja, halal membru, a început să țipe la fotoreporterul nostru, spunând că lucrează la „ziarul PDL-ului”.

Vin atunci și-ntreb, umil și curios, ce-ați pățit, câtă minte (mai) aveți? Domnule Marius Obreja, înainte să aruncați vorbe aiurea încercați să gândiți, sau măcar să vă informați. Dan Manolăchescu este într-adevăr unul dintre fondatorii acestui cotidian, dar în acest moment (lucru lesne de aflat de la Registrul Comerțului de exemplu) are o participație minoritară, care se poate dovedi irelevantă în acest ziar. Iar într-o economie de piață modernă și-ntr-o societată democratică și nu-i așa liberală, asta-nseamnă că mai sunt unii pe lângă, care au un cuvânt de spus. Printre care mă număr și eu. Ori dacă ziarul e al lui Manolăchescu, iar eu și ceilalți nu contăm, am să vă rog ca de mâine (că tot e an electoral) să vă adresați lui, pentru orice mesaj electoral veți vrea să transmiteți, chiar și  în cazul în care veți dori să comandați articole publicitare cu scop electoral. Să vedem dacă veți reuși să apăreți măcar o dată! Pentru că eu și restul de asociați vom putea refuza, ca să înțelegeți că nu-i „ziarul lui Manolăchescu”.

Cât despre redactorii noștri, cu toții în ochii dumneavoastră pedeliști, am să-i las să vă trateze exact așa cum i-ați tratat dumneavoastră și unii colegi de partid. Adică cu mult mai puțin respect. Sigur, nu vă vor jigni, așa cum ați făcut-o dumneavoastră, dar vor avea scuza mea și a celorlați asociați din „ziarul lui Manolăchescu” pentru subiectivismul negativ cu care vă vor trata. Asta știți ce înseamnă? Să nu vină la conferințele dumneavoastră de presă, să vă ignore chiar (ceea ce, credeți-mă, nu e greu), să nu vă mai ceară părerea, și mai mult, să vă taxeze de fiecare dată când greșiți. Fiecare doarme aşa cum își așterne!

Vedeți dumneavoastră, politica asta presupune anumite „abilități” gen fariseism, demagogie și ipocrizie dar și caracter, respect pentru oameni, bărbăție și tact. Mie probabil că îmi lipsesc unele dintre abilități, de aceea am ales să nu intru în politică, dar asta nu înseamnă că nu am simpatii. Cu totul diferite de ale colegului Manolăchescu, motiv pentru care politica editorială a ziarului, în care m-am implicat până acum mai mult decât ceilalţi asociați, a presupus libertate de exprimare atât pentru PNL, cât și pentru PDL sau PSD.  Nu de puține ori, colegul dumneavoastră de alianță, Horia Grama, l-a atacat pe Manolăchescu chiar în „ziarul lui”. Așa cum a putut s-o facă și colegul dumneavoastră Mădălin Guruianu. Dar cu argumente și fără atacuri suburbane, la persoană. Vă rog să numărați articolele în care este menționat Guruianu, comparativ cu cele în care e menționat Manolăchescu, sau să vă amintiți ce promovare a avut președintele TNL, Emil Pantelimon, e drept pe munca lui și meritele lui. Dar dacă era, oare, „ziarul lui Manolăchescu” promovam cu atâta ardoare un liberal?  Iată, domnule Obreja, cum ne dăm seama că n-ați prea înțeles nimic.

Vă anunț cu seninătate că voi lăsa la latitudinea colegilor mei relația cu dumneavoastră. Sunt curios însă cum îi veți privi în ochi pe oameni precum Szekely Emoke, Monica Vajna sau Viorel Iordan, pentru că sunt oameni care-și iubesc meseria și pe care i-ați terfelit. Încă ceva, domnule Obreja, eu împart simpatiile politice de stânga cu cele liberale, asta și pentru că în România doctrina e destul de puțin respectată. Am avut la un moment dat o propunere de a intra în jocul politic. Astăzi mă bucur că nu am acceptat, pentru că n-aș fi putut sta nici măcar o zi în alianță cu dumneavoastră.

În final și o explicație practică, pentru a înțelege cât de aberantă a fost reacția dumneavoastră. („Aş vrea să-ţi spun că citind ziarul tău în ediţia online, am citit şi comentariile din subsol. Acestea, în număr de 19, au fost scrise aseară (miercuri seară - n.r.), când încă ziarul nu era decât pe masa redactorilor tăi. Şi chiar dacă cei care au comentat s-au semnat cu numele „Ana”, „Petru”, „Ana Maria”, etc, este evident că opiniile au fost scrise din redacţie.” – paragraf preluat din articolul intitulat „Dane, nu trişa!”, semnat de preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja)

Ediția electronică a „Observatorului de Covasna” se actualizează seara, în jurul miezului nopții. Din momentul în care știrea este online, oricine, oricând și oricum putea comenta până acum. Sistemul este altul din acestă săptămână. Unul în care anonimii nu mai au loc, iar identitățile sunt asumate de toți participanții la joc. Atât autorii materialelor, cât și cei ce le comentează. Vom putea să cunoaștem și noi mai bine acum armata de comentatori ai lui Manolăchescu, ai lui Guruianu sau ai dumneavoastră. La ora la care articolul la care vă referiți a fost postat, în afară de administratorul site-ului, restul redacției dormea probabil, sunt oameni care se trezesc dimineața devreme și muncesc o zi întreagă, pregătiți să îndure și nedreptăți precum cea făcută de dumneavoastră. Avem lucruri mai importante de făcut, domnule Obreja. Credeam că și dumneavoastră...

(Daniel Şanta, acţionar majoritar la „ziarul lui Manolăchescu”)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, 24 ianuarie 2012
Nu pot sa fac altceva decat sa dau dreptate lui Dani Santa. Si eu am fost in echipa CovasnaMedia dar Dan Manolachescu nu mi-a dictat niciodata cum sa fac un articol, de partea cui sa fiu si ce citeste integral
, 24 ianuarie 2012
suntem in data de 24 ianuarie, Ziua Unirii????, ce vedem noi aici in tarisoara in general si in "tinut" in special. Trei romani si sase partide, toate romanesti...."verzi ca brazii"...! Unul e aliat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.