ACTUALITATE 10 februarie 2011

Dobârlăul se pregătește de grădiniţă nouă și reţea de apă

de Monica Vrânceanu | 51 vizualizări
Comuna Dobârlău are o serie de proiecte pe care se va axa în acest an, iar două dintre cele mai importante vizează construirea unei grădinițe în centrul de comună și finalizarea rețelei de apă și canalizare. Primarul localităţii, Vasile Maxim, a declarat că în prezent se lucrează la forma finală a bugetului comunei, care va fi de 1,8 milioane de lei, o sumă mult prea mică însă pentru tot necesarul comunei care nu include

Comuna Dobârlău are o serie de proiecte pe care se va axa în acest an, iar două dintre cele mai importante vizează construirea unei grădinițe în centrul de comună și finalizarea rețelei de apă și canalizare.

Primarul localităţii, Vasile Maxim, a declarat că în prezent se lucrează la forma finală a bugetului comunei, care va fi de 1,8 milioane de lei, o sumă mult prea mică însă pentru tot necesarul comunei care nu include doar cheltuieli de investiții și dezvoltare ci și cheltuieli de funcționare. În acest context, primarul Maxim a arătat că autoritățile locale și-ar putea rotunji veniturile dacă s-ar putea încasa sumele din amenzi, care se ridică în jurul a 65.000 de lei, precum și cele reprezentând restanțele la impozite silvice - încă 20.000 de lei.

”Avem nevoie de foarte mulți bani, deoarece vrem să demarăm lucrările pentru construirea unei grădinițe la Dobârlău, un proiect pentru care ne luptăm de 25 de ani. Urmează să aibă loc licitația de execuție, organizată de Inspectoratul Școlar Județean căci banii vin prin Ministerul Educației, Dobârlăul urmând să aibă o grădiniță nouă, cu teren de joacă și toate anexele necesare. Proiectul are o valoare de 1,5 milioane de lei, iar Primăria va trebui să achite o cotă-parte de 320.000 de lei. Această sumă ne va solicita foarte mult la buget, dar sperăm să facem cumva rost și de bani, pentru a putea demara lucrările”, a explicat primarul Vasile Maxim.

Potrivit acestuia, proiectul de apă și canalizare, pentru care mai sunt necesare 3 milioane de lei care vor veni de la Centru, este foarte important pentru comună, în condițiile în care aici, din cauza lipsei de canalizare și a funcționării gospodăriilor țărănești, stratul freatic este infectat cu nitrați și nitriți afectând sănătatea oamenilor. În același timp, au fost depuse documentațiile și pentru rețeaua de apă, canalizare și stație de epurare a satului Mărcuș, un  proiect în valoare de 6 milioane de lei.

O altă necesitate pe care o semnalizează primarul Vasile Maxim este aceea a asfaltării Drumului Comunal 15, legătura dintre Dobârlău și Valea Dobârlăului.

”Dacă ne-am rezolva toate aceste probleme legate de infrastructură, cred că ne-am mai dezvolta și noi, deoarece există interes pentru această zonă din partea unora care ar vrea să investească în agroturism. Până când nu avem însă drumuri bune și apă curentă, nu prea vine nimeni și nicio investiție nu merge mai departe de stadiul de intenție”, a arătat primarul.

Acesta susține că, dorind să atragă investitori în zonă, autoritățile locale ar fi dispuse la reduceri în ceea ce privește taxele și impozitele, precum și la concesionarea pe termen lung și în condiții avantajoase a unor terenuri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.