ACTUALITATE 5 aprilie 2016

Crește numărul de ore în învăţământul gimnazial

de Covasna Media | 1077 vizualizări

Creşte numărul de ore din programul claselor V-VIII, deşi toţi elevii sperau să scadă. Noul plan-cadru pentru orele de curs ale elevilor de gimnaziu a fost prezentat marţi la Ministerul Educaţiei. În ciuda temerilor din dezbaterea publică, nu au dispărut studiul muzicii şi al artelor plastice, şi nici nu s-a micşorat numărul orelor de istorie. De fapt, în total, noul plan permite creşterea numărului maxim al orelor de curs de la 30 la 34 săptămânal.

Noul plan-cadru pentru învăţământul gimnazial ar putea intra în vigoare cel mai devreme în 2017.

Va creşte numărul de ore pe săptămână de la 30 la 34. Scade numărul orelor de Limbă şi Literatură Română la clasa a V-a de la cinici la patru ore. Creşte numărul orelor de Matematică şi Ştiinte ale Naturii, Limba Latină se va muta de la clasa a VIII-a la clasa a VII-a şi această disciplină se va numi Elemente de Limba Latină şi Cultura Romanică.

Orele de religie rămân nemodificate: o oră pe săptămână la fiecare clasa gimanzială.

Apar şi materii noi la clasele V-VIII: Infomatică şi TIC. TIC este Tehnologia Informaţiilor şi a Comunicaţiilor. La clasa a VII-a, Educaţie Interculturală, la clasa a VII-a, Educaţie pentru Cetăţenie Democratică, iar la clasa a VIII-a Consiliere şi Dezvoltare Personală şi Educaţie Financiară şi Antreprenorială.

Radu Gologan, coordonator loc olimpic de Matematică a declarat pentru Digi24: „Nu mi-a atras atenţia nimic, le cam ştiam, singura problemă care rămâne este numărul cam mare de ore. Asta s-a gândit şi în perspectiva în care cu timpul să putem să ţinem mai mult copilul la şcoală şi să integrăm orele într-un program mai relaxat cu sport cu tot. Fac parte din grupul de lucru al ministrului. În final s-a inţeles că nu era vorba de scoaterea Istoriei sau Latinei, se înţelege că şcoala trebuie să se modifice modul în care sunt accesaţi elevii. Sper să găsim oameni care să facă asta. Ca să faci educaţie anteprenorială de la zero fără să ai oameni pregătiţi e ca şi cum se va intâmpla cum e aici la Latină în a opta pentru că părinţii preferă Română pentrz examen”.

Acesta a adăugat „Şcoala noastră nu e la pământ. Avem şi noi calităţi. Să integrăm lucrurile bune şi copilul s-a schimbat şi tre să integrăm asta. Poate fi reglată prin a avea şcoli cu program prelungit: să mănânce, să doarmă, să facă sport şi materiile noi să fie făcute mai aproape de joacă şi de vârsta lor. aşa nu-l mai încarcă pe copil. Dacă nu mai schimbăm în fiecare mandat în 5-7 ani vom incepe să întelegem că se văd urmele acestei reforme”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 6 aprilie 2016
Inca 4 ore la gimnazial?! Asta da reforma!! Nu suna a reforma?! O sa vedeti peste "5-7 ani" !!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.