ACTUALITATE 1 octombrie 2010

Crește prețul gigacaloriei la Întorsura Buzăului

de Monica Vrânceanu | 83 vizualizări
Aproximativ 400 de locuințe sunt racordate la centrala pe rumeguș a orașului Prețul gigacaloriei va crește luna viitoare la Întorsura Buzăului, unde aproximativ 400 de locuințe sunt racordate la centrala pe rumeguș a orașului. Primarul Leca Băncilă a declarat că în prezent, gigacaloria costă 73 de lei fără TVA la Întorsura Buzăului, dar că, odată cu scumpirea rumegușului, prețul gigacaloriei va crește și el. „Suntem obligați să ajustăm prețul gigacaloriei din luna noiembrie, deoarece

Aproximativ 400 de locuințe sunt racordate la centrala pe rumeguș a orașului

Prețul gigacaloriei va crește luna viitoare la Întorsura Buzăului, unde aproximativ 400 de locuințe sunt racordate la centrala pe rumeguș a orașului.

Primarul Leca Băncilă a declarat că în prezent, gigacaloria costă 73 de lei fără TVA la Întorsura Buzăului, dar că, odată cu scumpirea rumegușului, prețul gigacaloriei va crește și el.

„Suntem obligați să ajustăm prețul gigacaloriei din luna noiembrie, deoarece prețul rumegușului va fi mărit. În prezent, avem în stocul centralei rumeguș pentru trei luni de încălzire, dar aici trebuie luat în considerare că depinde foarte mult și ce temperaturi vom avea în perioada următoare. Oricum ar fi, prețul gigacaloriei nu va sări de prețul național de referință, care este de 125 de lei”, a arătat Leca Băncilă.

Primarul Întorsurii Buzăului a explicat că, odată cu mărirea prețului, factura la încălzire pe o lună de iarnă la un apartament de două camere va ajunge la 200-250 de lei, în funcție de numărul gigacaloriilor consumate.

„Vom vedea cum va fi și în acest an, sperăm să trecem cu bine peste lunile de iarnă. Dacă avem noroc, o să avem o iarnă ușoară, adică de șase luni... dacă nu, iarna va ține cel puțin șapte luni”, a mai spus primarul Leca Băncilă, adăugând că, în funcție de venituri, cei care se încâlzesc cu rumeguș vor primi și ei subvenții la plata facturilor.

Întorsura Buzăului este singurul oraș din județ care mai are apartamente racordate la sistemul de încălzire centralizat, aici funcționând singura centrală pe rumeguș din județ; jumătate din locuințele din oraș sunt racordate la acest sistem, restul încălzindu-se pe lemne.

Oraşul Întorsura Buzăului, sau „mica Siberie” cum îi mai spun localnicii, este renumit pentru temperaturile extrem de scăzute care se înregistrează pe durata iernii. În urmă cu trei ani, oamenii din Întorsura au cunoscut şi temperaturi de până la minus 37 de grade Celsius, într-o noapte de februarie. Aceasta a fost cea mai geroasă noapte din istoria staţiei meteo din zonă, inaugurată în 1939.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.