ACTUALITATE 4 iulie 2012

Copaci „plantaţi” în asfalt

de Székely Emőke | 183 vizualizări
Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe promit că vor salva copacii de pe str. Nicolae Iorga în jurul cărora s-a turnat asfalt. În Sfântu Gheorghe sunt în plină desfășurare lucrări de asfaltare și reabilitare a trotuarelor. În unele cazuri însă asfaltarea este dusă la extrem...

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe promit că vor salva copacii de pe str. Nicolae Iorga în jurul cărora s-a turnat asfalt.

În Sfântu Gheorghe sunt în plină desfășurare lucrări de asfaltare și reabilitare a trotuarelor. În unele cazuri însă asfaltarea este dusă la extrem, dovada în acest sens fiindu-ne sesizată de un cititor care a surprins pe strada Nicolae Iorga mai mulţi pomi care par a fi plantați în asfalt. Am mers la fața locului pentru a vedea și noi care este situația.

Asfalt în jurul trunchiului

Se pare că muncitorii care au lucrat la repararea trotuarului de pe această stradă au avut o idee mai puțin obișnuită și s-au gândit să toarne asfalt inclusiv în jurul trunchiului unor copaci. Am găsit mai mulți salcâmi tineri sufocați de covorul negru și fierbinte. E drept, muncitorii în cauză au lăsat o mică gaură prin care pare a trece copacul nevinovat, însă prea mică pentru ca acesta să poată trăi.

Localnici revoltați

Doamna Magda locuiește într-un apartament pe strada în cauză. A profitat de faptul că am fost în „inspecție” la copacii asfaltați pentru a-și exprima profunda dezamăgire față de situația creată. „Am rămas șocată când am văzut ce s-a întâmplat. Acești pomi plantați la marginea trotuarului fac parte din viața noastră de zi cu zi, îi știm și îi iubim, iar ceea ce s-a făcut mi se pare un genocid. E ca și cum ne-ar fi luat din oxigen. Sunt foarte revoltată, am sunat și la Primărie pentru a reclama acest lucru, sper totuși că le va veni mintea la cap și vor remedia situația” – ne-a declarat femeia.

Un alt cetățean din zonă, András Gábor, se întreabă dacă astfel se poate da exemplu copiilor, tinerilor? „La ce să ne așteptăm de la tineri sau de la copii, dacă ei văd asemenea lucruri? Cum să îi educăm să iubească natura, să prețuiască fiecare copac? Au tot dreptul să ne răspundă că nu asta au văzut „acasă” în orașul lor. Prima dată am văzut un astfel de copac asfaltat la trecerea de pietoni, apoi făcând o plimbare pe stradă am observat cu stupoare că sunt mai mulți. Este inadmisibil” – spune András Gábor.

Copacii nu au nicio șansă

Lázár Benedek este un iubitor al naturii și merge în drumeții aproape la fiecare sfârșit de săptămână. Având o experiență în drumeții de câteva decenii, l-am întrebat dacă acești copaci au vreo șansă de supraviețuire. „Ca și noi, toate plantele au nevoie de apă. Cum se poate infiltra apa prin asfalt la rădăcină pentru ca acești copaci să poată trăi? Nicicum. Se vor chinui o vreme, după care se vor usca. Pe de altă parte, vremea este foarte caldă zilele acestea. Dacă în aer sunt în jur de 30 de grade, temperatura de la nivelul asfaltului este mai ridicată, deci vă dați seama cum suferă aceste plante” – spune Lázár Benedek. El a adăugat că acești pomi au o șansă în cazul în care vor fi eliberați, spunând că sunt șanse bune să își revină, dat fiind faptul că asfaltul nu a fost turnat de mult.

Problema se va rezolva – promit autoritățile

L-am căutat pe managerul orașului, Czimbalmos Kozma Csaba, pentru a-l întreba dacă acești copaci vor fi tăiați sau ce se va întâmpla cu ei, știind că în asemenea condiții nu au cum să trăiască prea mult. „Niciun copac nu va fi tăiat. Le-am cerut celor care au comis această greșeală să taie asfaltul, astfel încât acei copaci să fie eliberați. Situația creată se va rezolva în câteva zile” – spune Czimbalmos Kozma Csaba.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 5 iulie 2012
Asa se intampla cand se toarna asfalt in an electoral,pe fuga,Erau in stare sa toarne asfalt si peste masinile parcate.Sa vedem acum cat asfalt se mai toarna in urmatorii 4 ani.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.