ACTUALITATE 15 iunie 2015

Contestația actriței Ioana Marina a fost respinsă

de Mirela Cara | 420 vizualizări

Contestația depusă de actrița Alexandrina Ioana Marina, cea care a ieșit pe locul doi în urma concursului pentru ocuparea postului de manager al Teatrului „Andrei Mureșanu”, a fost respinsă luni.

Din informațiile transmise de consilierul juridic al Primăriei Sfântu Gheorghe, Lăcrămioara Andrei-Bucșa, care a fost membru în comisia de analiză a contestațiilor, reiese că în conformitate cu prevederile legale, „Candidații au dreptul să formuleze contestații asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea și desfășurarea concursului”.

Prin urmare, candidata nu putea contesta decât felul în care a fost organizat și desfășurat examenul. Din acest motiv, singurele două puncte ale contestației făceau referire la faptul că examenul oral a început cu 33 de minute mai târziu, iar comisia i-a acordat mai mult timp pentru examinare Annei Maria Popa, în detrimentul contestatarei.

„Prin faptul că o parte a comisiei a întârziat datorită traficului intens, 33 de minute, nu se poate spune că s-a încălcat procedura privind organizarea și desfășurarea concursului. Nu s-a creat vreun avantaj sau dezavantaj vreunui candidat. Acesta nu poate fi un motiv de anulare a examenului. Conform înregistrării efectuate, candidatei Alexandrina Ioana Marina i s-a comunicat faptul că are la dispoziție 10 minute pentru interviu. Utilizarea timpului alocat ține de fiecare candidat în parte, comisia având libertatea de a adresa câte întrebări consideră că sunt necesare. Pentru aceste considerente, comisia de soluționare a contestațiilor a respins contestația făcută de doamna Alexandrina Ioana Marina”, ne-a informat Lăcrămioara Andrei-Bucșa.

Același punct de vedere a fost exprimat și de consilierul local Ștefan Joόs, care a fost membru în comisia de soluționare a contestației, împreună cu Corina Bote şi Lăcrămioara Andrei-Bucșa. „Noi am ascultat și înregistrarea și am constatat că ambele candidate au fost informate, conform legii, că au la dispoziție 10 minute. Faptul că se pun la un examen mai multe sau mai puține întrebări nu poate fi controlat. Dar am respins contestația pentru că, procedural, s-a respectat modul de organizare și desfășurare a concursului”, ne-a spus Ștefan Joόs.

Corina Bote a subliniat că problema contestației a fost aceea că nu au fost semnalate decât două puncte, dar argumentele nu se susţin. „Noi am verificat din punct de vedere juridic, nu am judecat calitatea răspunsurilor. Asta a fost treaba comisiei de specialitate. Când am ascultat înregistrarea, am constatat că în niciun moment candidata care a depus contestația nu a atras atenția comisiei că nu i se permite să vorbească sau că ar mai avea o idee de transmis pentru care are nevoie de un timp suplimentar. Examenul a decurs ca un dialog în care nu am sesizat abuzuri”, a declarat Corina Bote.

A fost comisia corectă sau nu?

Aceasta și-a exprimat în schimb dorința de a afla dacă membrii comisiei au fost corecți în evaluările lor și dacă Rodica Pârvan, cea care în ședința Consiliului Local de vineri a lăsat să se înțeleagă că ar fi existat înțelegeri prealabile între membrii comisiei cu privire la noul director TAM, poate da detalii suplimentare în acest sens. „Singurul lucru care rămâne de pus la îndoială este în ce măsură membrii comisiei au acționat din convingere sau au fost constrânși. Ar fi bine dacă am afla la cine s-a referit doamna Pârvan când a spus „noi ne-am înțeles că vrem un director din interior”, în intervenția dumneaei din cadrul ședinței”, a adăugat Bote.

Întrebată dacă are cunoștință de o anumită înțelegere între membrii comisiei de examinare sau dacă a susținut-o pe Ioana Marina în vreun fel, Rodica Pârvan ne-a declarat ieri: „Când am vorbit despre înțelegere, m-am referit la o discuție de principiu. Nu am susținut în niciun caz că știu de o înțelegere între membrii comisiei. Noi am mai discutat cu alte prilejuri și am analizat problema teatrului. Ne-am gândit că, ani la rând, au avut probleme din cauza directorilor din afară și că poate o soluție mai bună ar fi să fie la conducere cineva din teatru. Eu țin la acest teatru și vreau ca lucrurile să meargă bine. Nu am susținut-o în mod expres pe Ioana Marina. Nu am niciun parti-pris. Am vorbit doar ca principiu. Dar, personal, rămân cu impresia că au existat jocuri de culise, însă nu le pot demonstra. Urez însă succes persoanei care a câștigat și sper ca lucrurile să meargă bine în teatru”.

De vorbă cu membrii comisiei de examinare...

Pentru că de la momentul publicării rezultatului examenului pentru postul de director TAM, au existat voci care au afirmat că cineva a avut un interes și că a fost o lipsă de corectitudine în organizarea și desfășurarea examenului, dar mai ales în evaluarea concurentelor, am stat de vorbă cu fiecare membru din comisia de examinare.

Cele mai contestate membre ale acestei comisii au fost Felicia Filip și Carmen Croitoru, suspectate de prietenie cu consilierul local Mădălin Guruianu, împreună cu care s-a considerat că au „complotat” astfel încât câștigătoare să iasă Anna Maria Popa.

Luată prin surprindere de acest scandal de care a aflat prin intermediul nostru și mirată de acuzațiile care au planat asupra sa, Felicia Filip ne-a făcut următoarele precizări: „Acest concurs a fost public. În sală au fost persoane care au asistat și au putut urmări cum a decurs totul. Eu sunt un om integru și toată viața mi-am construit-o pe acest criteriu al integrității, la fel ca și întreaga mea carieră. Mă bazez întotdeauna pe moralitate, respect și caracter și nu văd cum am fi putut face aranjamente când toată lumea a văzut cum au evoluat candidatele. Nu fac altfel de comentarii”.

Răspunsul primit de la Carmen Croitoru a fost cu atât mai surprinzător cu cât candidata Alexandrina Ioana Marina și-a exprimat în mai multe contexte, inclusiv pe pagina de Facebook, convingerea că a fost pusă în dificultate de Carmen Croitoru în mod expres pentru a o depuncta și descalifica. „Din punctul meu de vedere persoana care era mai potrivită pentru conducerea Teatrului „Andrei Mureșanu” a fost chiar candidata care nu a luat în cele din urmă examenul. În punctajul meu, eu pe ea am punctat-o cu o notă mult mai mare. Cea care venea din afara teatrului nu a avut argumente care să mă fi convins”, a spus Carmen Croitoru.

Andrea Chiricescu și Dumitru Măciucă au afirmat la rândul lor că au apreciat evoluția candidatelor și le-au notat fără nicio influență din partea nimănui. „Eu nu am mai văzut niciodată o comisie atât de integră. Toți și-au făcut treaba cum trebuie. Cei care au fost în sală au putut vedea asta. Noi am pus notele cu pixul direct pe foile de notare. Nimeni nu a modificat ceva din ce s-a notat. Iar la lucrări nici nu s-au putut vedea numele. Nu știu cum ar fi putut să mă influențeze Mădălin Guruianu, cu care eu nu sunt în termeni prea grozavi”, a prezentat situația Dumitru Măciucă, fost director adjunct al TAM.

„Eu am fost chemată și lăsată să decid singură totul în această comisie. La interviu am dat notele pe loc, iar centralizarea notelor au făcut-o reprezentanții Primăriei. Fiecare din noi a predat notele fără ca altcineva să le vadă. Am semnat și un contract de confidențialitate. Mie mi se pare că a fost un examen foarte corect. Șansa sau neșansa unui candidat vine din faptul că se face o medie. Dar suspiciuni există în multe cazuri la astfel de examene”, a punctat Andrea Chiricescu.

Între membrii comisiei care le-au evaluat pe cele două candidate la postul de manager TAM a existat o persoană care s-a declarat nemulțumită de prestația amândurora, respectiv Marius Deac. „Pe mine m-au influențat numai proiectele și felul cum s-au prezentat cele două candidate. Nu am fost mulțumit de prestația niciuneia dintre ele. Teatrul acesta merită un director de un nivel mult mai înalt. Concurentele nu au fost axate pe proiecte fezabile. Personal, nu am niciun interes față de niciuna, dar, dacă ar fi după mine, aș propune să se reia acest examen și să se înscrie alți candidați”, au fost cuvintele lui Deac.

Contactată pentru a o întreba ce va face după numirea în funcție, Anna Maria Popa a spus că intenționează să depășească tot ce s-a întâmplat și că va face o ședință cu toată lumea din teatru pentru a stabili de comun acord cu întreaga echipă cum vor lucra de acum înainte. „Dacă voi fi numită în funcție, voi aduna pe toată lumea, voi spune „Stop! Și de la capăt”. Cel mai important este să aflăm împreună care sunt problemele teatrului și cum putem proceda pentru a ne atinge obiectivele”, ne-a spus Anna Maria Popa.

Alexandrina Ioana Marina nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere, însă conform regulamentului, ea nu ar mai putea contesta rezultatele în acest moment.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 16 iunie 2015
Crede careva in corectitudinea examenelor pentru conducerea institutiilor in statul roman?! Eu NU cred!!! Castigatorul este "desemnat" cu luni inainte, iese cine "trebuie", adica cine aranjeaza citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.