ACTUALITATE 13 decembrie 2011

Concertul anului în judeţul Covasna. “Sfântul” Gheorghe Zamfir [VIDEO]

de Simona Negrila | 61 vizualizări

Naiul maestrului a “mişcat” comunitatea din Sfântu Gheorghe, peste 800 de oameni luând parte la evenimentul cultural al anului.

A cucerit cu naiul său fermecat întreg Pământul. A supus prin intermediul sunetelor Regi şi Înalţi Prelaţi şi a devenit celebru pe toate meridianele. Acum a venit rândul românilor şi maghiarilor din judeţul Covasna să se lase cuceriţi de naiul lui Gheorghe Zamfir. Maestrul a concertat luni la Sfântu Gheorghe, într-o sală arhiplină şi într-o locaţie de suflet a maestrului, Biserca Catolică Krisztus Kiraly. Acest concert a fost cel mai important eveniment cultural al anului din judeţ si a fost oferit în cadrul Festivalului Povestea din Ajun, firmele Tricomserv şi Arcon fiind finanţatoarele acestui eveniment, susţinut şi de către Primăria Sfântu Gheorghe, intrarea publicului fiind gratuită.

Maestrul Gheorghe Zamfir a fost acompaniat de o organistă de origine turcă, Gönül Aptula, iar în cadrul acestui concert, maestrul Gheorghe Palcu a susţinut un recital de colinde în limbile română şi maghiară. Amfitrionul serii a fost prof. univ. dr. Miltiade Nenoiu, Preşedintele Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România, care îl vede pe Gheorghe Zamfir cel mai mare om de cultură din România, un artist care pe lângă muzică scrie versuri şi pictează.

Gheorghe Zamfir i-a încântat cu operele sale muzicale pe cei 800 de spectatori prezenţi. Recitalul a fost încununat cu prezenţa celor mai importanţi oameni ai oraşului, români şi maghiari laolaltă, preoţi ortodocşi şi catolici, bătrâni, tineri şi copii.

Un instrument – naiul – mânuit de un muzician de excepţie a reuşit să ridice în picioare întreaga sală şi să stârnească foarte multe aplauze. Repertoriul a fost unul vast, de la colinde la arii impresionante, de la „Rugă pentru salvarea naturii” la Ciocârlia. Nimic nu putea să mângâie mai frumos sufletele celor prezenţi, acum în prag de sărbători, decât sunetele ce ies din naiul binecuvântat al lui Gheorghe Zamfir.

Iar părerile celor prezenţi la eveniment spun totul despre cât de specială a fost această seară în istoria culturală a oraşului şi a judeţului.

„A fost ceva foarte frumos, ceva ce nu visam să văd la Sfântu Gheorghe. Atmosfera a fost de adevărată sărbătoare, iar maestrul Gheorghe Zamfir transmite live mai mult decât mi-am putut imagina. A fost fenomenal” – Kerekes Andrea, elevă.

„Din punctul meu de vedere concertul a fost mai mult decât un eveniment, a fost acea punte de legătură între toate cărămizile pe care le-am pus în vederea multiculturalismului din Sfântu Gheorghe, de care aveam nevoie. Când românii şi maghiarii l-am aclamat împreună pe maestrul Gheorghe Zamfir într-o catedrală catolică, s-au dărâmat toate miturile despre convieţuirea maghiarilor şi a românilor. Iar faptul că maestrul a confirmat faptul că va organiza Festivalul Internaţional de Nai „Gheorghe Zamfir” la Sfântu Gheorghe este un lucru care mă face să mă gândesc la faptul că drumul pe care am pornit va duce la o comunitate cu adevărat puternică” – Mădălin Guruianu, preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport din Consiliul Local.

„Nu mă aşteptam să fie atât de frumos. Am venit în primul rând pentru a vedea o legendă vie, dar această seară a fost una cu adevărat magică. Crăciunul celor ce au fost aici în seara aceasta va fi cu siguranţă mai frumos” – Dombi Evelin, secretară.

„O biserică foarte frumoasă, o atmosferă de sărbătoare şi un nai care mi-a umplut sufletul de bucurie. Gheorghe Zamfir? Un muzician de excepţie care transmite şi prin cuvinte ceea ce transmite prin muzică. Astfel de momente ne fac sufletul să se înalţe, să devenim mai buni!” – Maria Petcu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
carmen, 14 decembrie 2011
Multumim din tot sufletul pentru acea seara magica!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.