ACTUALITATE 18 februarie 2011

Comuna Belin ar putea ceda 20 de hectare de teren pentru a rezolva situaţia romilor brașoveni

de Monica Vrânceanu | 79 vizualizări
Problema romilor instalați abuziv pe o suprafață de teren aparținând comunei Belin și-ar putea găsi în curând soluția, după ce autoritățile locale și prefecturile Brașov și Covasna au participat, recent, la un nou set de discuții. Primarul comunei Belin, Siko Imre, a declarat că situația romilor brașoveni care locuiesc ilegal pe 20 de hectare ale comunei covăsnene a fost rediscutată, urmând ca în curând să se ia o decizie.

Problema romilor instalați abuziv pe o suprafață de teren aparținând comunei Belin și-ar putea găsi în curând soluția, după ce autoritățile locale și prefecturile Brașov și Covasna au participat, recent, la un nou set de discuții.

Primarul comunei Belin, Siko Imre, a declarat că situația romilor brașoveni care locuiesc ilegal pe 20 de hectare ale comunei covăsnene a fost rediscutată, urmând ca în curând să se ia o decizie.

”Există o singură soluție care poate fi pusă în practică, oricât am discuta alte variante, iar rezolvarea este aceea ca terenul ocupat de romi să fie trecut administrativ la județul Brașov. S-a pus problema ca fie să renunțăm noi, fie primim un teren la schimb, dar sincer am vrea să terminăm cât mai repede cu chestiunea asta, așa că mai bine le dăm terenul celor din județul Brașov, cu romi cu tot, că și noi avem romii noștri și ne ajung”, a declarat Siko Imre.

Primarul comunei Belin a arătat că probleme deosebite cu romii nu a avut încă, însă situația celor cu buletine de Brașov și domiciliu în Covasna este cu atât mai dornică de rezolvat cu cât aceștia se află la granița localității Arini, aflată în imediata apropiere a zonei ocupate de romi. Siko a explicat că, din punct de vedere administrativ, actuala situație nu este avantajoasă nici pentru romi înșiși.

”E mai bine pentru ei să treacă cu totul la Brașov, deoarece acum se află la șase-șapte kilometri de Belin, departe de Primărie, școală și altele. Așa, dacă trece terenul la Brașov, vor avea totul mai aproape, prin localitatea Arini”, a mai spus primarul Siko.

Romii brașoveni au ocupat abuziv 20 de hectare de teren situate pe teritoriul administrativ al comunei Belin,iar  aici au fost ridicate în ultimii ani aproximativ 130 de gospodării, acestea fiind locuite de un număr de 600 de romi.

Potrivit celor din Belin, majoritatea celor 600 de romi sunt brașoveni, unii sunt veniți din alte zone ale țării și foarte puțini sunt localnici. Construcțiile de pe acest teren ocupat abuziv nu se află în legalitate, iar autorităţile covăsnene au încercat în nenumărate rânduri să găsească o rezolvare acestei probleme; astfel, la un moment dat s-a dorit legalizarea romilor prin eliberarea de cărţi de identitate covăsnene, însă aceştia au refuzat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Comuna Belin ar putea ceda 20 de hectare de teren pentru a rezolva situatia romilor brasoveni | Stiri Sfantu Gheorghe, 1 martie 2011
[...] sa se ia o decizie. “Exista o singura solutie care poate fi pusa in practica, oricat …citeste toata stirea Specialistul SEO Articol publicat in categoria Ziare si marcat cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.