ACTUALITATE 1 iulie 2010

Codași la salarii

de Covasna Media | 616 vizualizări
Cu un salariu mediu brut declarat de angajatori în valoare de 1.218 lei, judeţul Covasna rămâne printre ultimele judeţe din ţară în ceea ce privește salariile. Din datele oferite ieri de conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Covasna, luând în calcul statisticile Institutului Naţional de Statistică, în luna mai, reiese că salariul minim din ţară este de 600 de lei, cel mediu net 1.430 de lei și brut de 1970 de lei, în timp ce în Covasna salariul mediu brut este de 1.508 lei și cel net de 1.126 de lei. Datele sunt diferite în declaraţiile depuse de angajatorii

Cu un salariu mediu brut declarat de angajatori în valoare de 1.218 lei, judeţul Covasna rămâne printre ultimele judeţe din ţară în ceea ce privește salariile.

Din datele oferite ieri de conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Covasna, luând în calcul statisticile Institutului Naţional de Statistică, în luna mai, reiese că salariul minim din ţară este de 600 de lei, cel mediu net 1.430 de lei și brut de 1970 de lei, în timp ce în Covasna salariul mediu brut este de 1.508 lei și cel net de 1.126 de lei.

Datele sunt diferite în declaraţiile depuse de angajatorii din Covasna - și aceștia cu o sută mai puţini faţă de începutul anului - și arată că salariul mediu brut la noi în judeţ este de 1.218 lei, faţă de 1.233 în luna ianuarie.

Datele provin din declaraţiile a 3.704 angajatori care au depus declaraţii în luna mai, pentru 44.716 salariaţi.

Tot mai puţini angajaţi

Urmărind dinamica numărului de salariaţi, se observă că faţă de numărul actual anul trecut pe vremea aceasta aveam 48.658 de angajaţi, respectiv cu 4.000 de persoane mai mult, în timp ce în 2008 în luna mai erau 52.510 angajaţi.

„Pierdem anual cam 4.000 de angajaţi, ceea ce, teoretic, înseamnă că trebuia să crească numărul șomerilor și rata șomajului să fie de 20%, dar suntem optimiști și spunem că s-au găsit locuri de muncă, plus diferenţa de 12.000 de salariaţi se regăsește în alte sectoare, inclusiv gri sau negru, sau la venitul minim garantat”, a afirmat conducătorul AJOFM, Kelemen Tibor.

Legat de venitul minim garantat, acesta a atras atenţia că din ianuarie până în iulie numărul beneficiarilor a crescut simţitor la noi în judeţ, spre exemplu în Sfântu-Gheorghe cu 300 de persoane faţă de acum o jumătate de an.

Ana Sidon

Sursa foto: satumare.org

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Janos Iuhas, 2 iulie 2010
Codasi la salarii. Fruntasi la evaziune. Cea ce la cum face guvernul cu banii din impozite cred ca e mai bine. Peste tot la fel, unii traiesc excelent, altii subsistenta. Nielul de salar e irelevant, citeste integral
reluc, 1 iulie 2010
demeter ,tamas si arpi stiu ca secuii sunt cei mai saraci cetateni ai Europei(UE)?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.