ACTUALITATE 13 iulie 2010

Clădirea Cinema Arta – în administrarea TAM

de Covasna Media | 100 vizualizări
Administrarea imobilului în care funcţiona cinematograful a fost transferată ieri Teatrului Andrei Mureșanu, prin Hotărâre de Guvern Clădirea Cinematografului Arta din Sfântu-Gheorghe va fi transferată în administrarea Teatrului Andrei Mureșeanu, după ce ieri consilierii locali au dat undă verde acestui proiect. Primarul Antal Arpad a afirmat în cadrul ședinței CL că după multe dezbateri municipalitatea a reușit să înscrie în Cartea Funciară clădirea Cinema Arta, care face subiectul mai multor procese aflate pe rol cu chiriașul imobilului, Gigi Iliescu.

Administrarea imobilului în care funcţiona cinematograful a fost transferată ieri Teatrului Andrei Mureșanu, prin Hotărâre de Guvern

Clădirea Cinematografului Arta din Sfântu-Gheorghe va fi transferată în administrarea Teatrului Andrei Mureșeanu, după ce ieri consilierii locali au dat undă verde acestui proiect.

Primarul Antal Arpad a afirmat în cadrul ședinței CL că după multe dezbateri municipalitatea a reușit să înscrie în Cartea Funciară clădirea Cinema Arta, care face subiectul mai multor procese aflate pe rol cu chiriașul imobilului, Gigi Iliescu.

Termen - 1 ianuarie 2011

Edilul a afirmat că imobilul va putea trece în grija TAM începând din data de 1 ianuarie 2011, asta în cazul în care procesul de evacuare nu va avea o soluție favorabilă autorităților locale într-un timp mai scurt.

În ultima vreme, Cinema Arta a fost în centrul mai multor procese și dosare, chiriașul acuzând că a fost neîndreptățit, că de-a lungul anilor a investit acolo sume importante și că se încearcă luarea clădirii prin mijloace mai puțin legale, deși are sentințe obținute în instanță care îi dau dreptate.

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat ieri de CL, imobilul „Cinematograful Arta” a trecut prin efectul Legii nr. 303/2008 din domeniul privat al Statului Român şi administrarea RADEF „România Film” în domeniul public al Municipiului Sfântu Gheorghe şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, iar predarea – preluarea de drept a imobilului s-a realizat prin Protocolul de predare-primire nr. 2683/31.03.2009, asumat ulterior de Consiliul Local prin Hotărârea nr. 6/2010.

„Predarea-preluarea de fapt nu s-a realizat întrucât la data încheierii protocolului exista în derulare un contract de închiriere încheiat între RADEF „România Film” şi SC ILG Discret Company SRL”, valabil până la 31.12.2010. Întrucât chiriaşul nu şi-a îndeplinit obligațiile contractuale privind plata chiriei, s-a promovat acțiune de evacuare a acestuia din imobil, iar în situația pronunțării unei hotărâri de evacuare şi a evacuării chiriaşului, predarea imobilului către Teatrul „Andrei Mureşanu” se va putea realiza înainte de data încetării de drept a contractului”, susțin specialiștii Primăriei.

Consilierul local Rodica Pârvan a ridicat problema existenței unor procese pe rol în această situație și dacă nu cumva se încalcă legea prin transferul imobilului. „Sigur că o instituție de cultură primează unui local, dar aș vrea totuși să ne încadrăm în limitele legii, să nu fie vreun viciu”, a afirmat Pârvan.

Răspunsul primarului a fost că există într-adevăr o serie de procese, însă legea adoptată primează asupra sentințelor care nu au fost aplicate.

Sală multifuncţională

Despre transferul imobilului Arta în administrarea TAM există discuții încă din anul 2005, iar vestea a fost primită cu mare bucurie de conducerea instituției de cultură.

Directorul TAM, Horațiu Mihaiu, ne-a declarat că vestea este mai mult decât binevenită și este urmarea unui efort de câțiva ani buni, astfel că era firesc să se materializeze la un moment dat.

„Cred că este un pas bun, reglementarea unei situații destul de neplăcută, în care nu că nu ne-am înțeles cu colegii, dar spațiul nu putea cuprinde din păcate activitatea a două instituții, și atunci noul spațiu se poate defini, personaliza”, a afirmat directorul TAM.

Noua sală de la Arta se imaginează ca una multifuncțională, ca un spațiu cultural care să nu fie destinat în exclusivitate teatrului, repetițiilor sau unei Săli Studio, ci care să ofere loc și pentru spectacole dedicate copiilor, tinerilor, elevilor, respectiv întregii comunități. Spațiul se dorește a fi astfel un loc de întâlnire, unde publicul să regăsească atât spectacolele moderne, contemporane cu care s-a obișnuit până acum, cât și alte acțiuni culturale și chiar o zi dedicată cinematografului.

„Este un pas mic pentru Sfântu-Gheorghe, un pas uriaș pentru Teatru”, a parafrazat Horațiu Mihaiu decizia de ieri a consilierilor locali.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
ionel, 15 iulie 2010
Si inca ceva,cred ca si de Teatrul Andrei Muresan ai aflat din ziare.
ionel, 15 iulie 2010
bai se zice la tine acolo printre taranoi desteptule iar vaca ai tu langa casa din chirpici a bunicilor tai.De cinema Arta stii numai din auzite.
gobi, 15 iulie 2010
asa ma, zi-le tu ca le stii! cred ca taica-miu i-ar putea fi tata lui bunica-tu bai. repede imi stii tu varsta numai dintr-un comment. spune-mi si mie "Paul", cine va castiga cupa mondiala in 2014? citeste integral
ionel, 14 iulie 2010
gobitele,cand in cinematograful ARTA se dadeau filme super,parintii tai erau copii,e concluzia trasa dupa comentariile tale de copilandru nestiutor care zice ce aude de la parintei.
gobi, 14 iulie 2010
adica tu care zici "abroba" imi doresti mie sanatate mintala? bine. mersi mult. iti las placerea de a avea ultimul cuvant. noapte buna!
Primar_la_Hetea, 14 iulie 2010
Se pare ca nici tu n-ai inteles ironia mea cu manelistii, dle din desertul Gobi. pacat ca moderatorul abroba atacurile la persoana si jignirile. In rest iti doresc sanatate mintala, se pare ca ai mare citeste integral
gobi, 14 iulie 2010
amandoi vad ca aveti creierul neted de va patineaza musca. defapt, cand vad ca n-ai nici macar o circumvolutiune functionala nici nu ma mir ca nu intelegi ironia din comment. cat despre jignit, n-am citeste integral
Primar_la_Hetea, 14 iulie 2010
Nu le duc grija gobi, asa ca nu mai trage tu concluzi, mai bine ai comenta articolul, decat sa jignesti lumea pe aici !
gobi, 14 iulie 2010
@ionica. bai b*u*e cu nume de taran. eu n-am jignit, asa ca nu stiu care din noi doi face parte din "prostime". ti se pare tie ca am avut ceva de comentat la articolul asta?! probabil esti unu din citeste integral
ionel, 13 iulie 2010
iar gobi e papagalu forumului,daca se dadea teatrului Tamasi Aron mai inteleg ca ai avea ceva de comentat,dar asa nu stiu ce mai bati campii degeaba.prostimea iese la suprafata ca rahatul.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.