ACTUALITATE 23 noiembrie 2010

Chiriaşii de la Câmpu Frumos acuză Primăria că face „Afaceri cu apartamente“

de Monica Vrânceanu | 842 vizualizări
Vestea scoaterii la vânzare a locuinţelor de la Câmpu Frumos a generat o stare generală de nemulţumire şi furie între cei ce locuiesc aici, oamenii acuzând autorităţile locale că s-au transformat în afecerişti şi că vor să le ia „pielea de pe os”. Deşi vestea scoaterii la vânzare a celor 140 de locuinţe de la Câmpu Frumos a fost dată încă de acum o lună, cei ce locuiesc aici au început să primească înştiinţările oficiale doar cu câteva zile în urmă, în acestea arătându-se că au aproximativ o săptămână la dispoziţie pentru a se decide dacă vor să devină proprietari sau să rămână chiriaşi în continuare. Străzile şi aleile noroioase, blocurile vechi şi coşcovite, construcţiile

Vestea scoaterii la vânzare a locuinţelor de la Câmpu Frumos a generat o stare generală de nemulţumire şi furie între cei ce locuiesc aici, oamenii acuzând autorităţile locale că s-au transformat în afecerişti şi că vor să le ia „pielea de pe os”.

Deşi vestea scoaterii la vânzare a celor 140 de locuinţe de la Câmpu Frumos a fost dată încă de acum o lună, cei ce locuiesc aici au început să primească înştiinţările oficiale doar cu câteva zile în urmă, în acestea arătându-se că au aproximativ o săptămână la dispoziţie pentru a se decide dacă vor să devină proprietari sau să rămână chiriaşi în continuare. Străzile şi aleile noroioase, blocurile vechi şi coşcovite, construcţiile cârpite la fiecare pas şi lipsa locurilor de muncă sunt elementele care-i scot din sărite pe oameni, aceştia spunând că au investit în locuinţe, s-au chinuit să le aranjeze cât de cât iar acum municipalitatea le pretinde bani pe ceva în ce nu s-a implicat niciodată. În plus, oamenii sunt supăraţi şi pe atitudinea generală a autorităţilor faţă de ei, fiind de părere că ar fi trataţi „ca nişte ţărani” sau „ca nişte locuitori de mâna a şaptea” doar pentru că nu locuiesc în oraş ci în cartierul aparţinător Câmpu Frumos.

Preţuri indecente pentru locuinţe degradate

Potrivit celor de la Câmpu Frumos, preţurile de cumpărare cerute de Primărie sunt nu doar mult peste puterea lor de cumpărare ci exagerat de mari în comparaţie cu starea locuinţelor de aici, fiind vorba despre preţuri cuprinse între 10.000 şi 70.000 de lei.

Ion Şerban locuieşte la Câmpu Frumos de mai bine de 40 de ani, lucrând cea mai mare parte a vieţii la fostul IAS de aici. Omul spune că blocurile sunt vechi, construite în anii 50, în „mizerie mare”, ceea ce a impus refacerea locuinţelor de către chiriaşi, pe cheltuielile lor.

„Parcă stăm într-un cartier de ţigani, când te uiţi din stradă, blocurile sunt nezugrăvite, arată imediat ca la Orko şi ei ne cer preţuri atât de mari! Pivniţele blocurilor sunt pline cu apă din cauza canalizării proaste, pereţii exteriori sunt coşcoviţi şi acoperişurile blocurilor stau să cadă”, spune locatara unei locuinţe cu două camere, evaluată de Primărie la un preţ de aproape 50.000 de lei.

„Este o mizerie de nedescris în jur, noi întreţinem cum putem dar dezinteresul autorităţilor se vede clar. M-am mutat aici în 1987 şi mie mi se cer acum 28.000 de lei pe apartament, dacă îl plătesc o dată, cu banii jos. Dacă-l cumpăr în rate pe patru ani trebuie să plătesc 25% dobândă. O bancă nu-ţi cere atât, cum poate să facă aşa ceva Primăria?! De ce le-a cumpărat Primăria şi nu ne-a lăsat pe noi să ne cumpărăm aceste apartamente? Am întrebat de ce cere atât de mult, mai ales că avem atâtea reparaţii de făcut, nu avem gaz, ne încălzin cu lemne, dar nu ni s-a explicat ce şi cum.

Nu prea cred că banii câştigaţi din vânzarea apartamentelor vor fi folosiţi pentru reabilitarea acestei zone, că dacă se dorea acest lucru îl făceau până acum şi nu aşteptau atâta”, este de părere o altă locatară a unui apartament din cele 14 blocuri de la Câmpu Frumos.

Oamenii spun că nu pot şi nu vor să cumpere

Ieşiţi în centrul cartierului, oamenii gesticulează şi arată fie spre străzile pline cu noroi şi trotuarele cu asfalt spart, fie spre zidurile deprimante ale blocurilor, care nu reuşesc să pară mai dichisite nici dacă unii dintre chiriaşi au optat pentru geamuri termopan.

„Nu suntem de acord absolut deloc cu cumpărarea apartamentelor. Tot ce a făcut Primăria pentru Câmpu Frumos până acum a fost să aducă apa curentă, dar şi acolo au fost probleme iarna trecută că a îngheţat ţeava. Nimeni însă nu a pus mâna să facă ceva pentru cartierul ăsta, nici Primăria nici altcineva, ci doar noi, că dacă nu făceam, până acum intra câinele pe geam şi ieşea prin uşă şi invers. Eu stau de 33 de ani aici şi faţă de cum s-au vândut în oraş aceleaşi tipuri de blocuri, ale noastre acum se vând de patru-cinci ori mai scump. Noi nu avem bani strânşi la bancă, noi am lucrat în zootehnie, nu aveam de unde. Degeaba vor bani acum, mai ales că cer dobânzi, că navem de unde să le dăm, suntem pensionari sau fără locuri de muncă, suntem oameni săraci”, spune Antal I., care susţine că pe apartamentul său cu 3 camere ar trebui să plătească 50.000 de lei. Acesta se arată contrariat de condiţiile de cumpărare impuse de Primăria Sfântu Gheorghe, deoarece în înştiinţarea primită în acest sens se arată că dacă nu plăteşte cu banii jos, dobânda la rate pe patru ani e de 25% şi la rate pe şapte ani de 50%.

„Contractul de închiriere e până în septembrie 2012. Eu nu am bani, că împreună cu nevasta avem un venit lunar de 850 de lei, din pensii. Pe lângă medicamente mai trebuie să şi trăim, nu avem de unde să cumpărăm, chiar dacă am vrea. Dacă nu putem rămâne chiriaşi în continuare, să ne dăm foc în mijlocul blocului rămâne singura soluţie”, mai spune Antal I.

Un alt bărbat, în jurul a 35 de ani, spune că are un salariu de bugetar de 490 de lei, având trei copii de întreţinut. Omul spune că dacă ar fi să-şi cumpere apartamentul, pe care i s-au cerut 31.500 de lei, nu ar reuşi să acopere ratele nici pe şapte ani, darămite să-şi mai întreţină familia. „Sunt foarte mari preţurile, nouă ni s-au cerut 17.000 de lei pe două camere în blocurile de la intrarea în cartier, construcţiile acestea fiind din 1951. Noi am mai investit cât am putut, dar clădirile în sine nu sunt sănătoase, sunt degradate, nu rezistă la un cutremur şi nici acoperişurile nu sunt bune, la o ninsoare serioasă curge apa prin ele... Nu ştiu ce vom face dacă nu mai lasă din preţuri. Eu am un copil de trei ani, doar soţul meu lucrează şi eu nu găsesc nimic de lucru, aşa că e greu şi în niciun caz nu se justifică preţurile cerute”, mai spune o femeie.

Bănuieli de nereguli

Aceasta susţine că în trecut, când s-a dorit cumpărarea locuinţelor de către chriaşi, Primăria a refuzat acest lucru pe motiv că acestea ar fi „locuinţe sociale”. Ceea ce le dă de gândit oamenilor, care susţin că la mijloc ar fi „ceva necurat” este tocmai această atitudine, prin care brusc apartamentele de la Câmpu Frumos s-ar fi transformat din „locuinţe sociale” în oportunităţi de afaceri.

Înspre ieşirea de pe partea dreaptă din cartier, în faţa blocurilor de locuinţe mai există şi câteva clădiri fără nivele, aici locuind alte şi alte familii. Condiţiile sunt practic inexistente - fără toalete şi fără apă, oamenilor li s-a cerut pentru aceste „apartamente” cu câte două camere un preţ de 7.000 de lei. Aici locuiesc familii sărace, al căror unic venit constă în alocaţiile copiilor şi salariile bărbaţilor care lucrează în general la câmp, ca muncitori zilieri. Odată cu venirea iernii, femeile spun că habar nu au din ce îşi vor hrăni copilaşii.

Referindu-se tot la preţurile cerute de Primărie, oamenii de la Câmpu Frumos susţin că municipaliatea nici măcar nu a făcut o evaluare a acestor locuinţe, tot ce s-a întreprins în acest sens constând în „două fotografii realizate din strada principală” asupra clădirilor, fără a se sta însă de vorbă cu ei.

Primăria Sfântu Gheorghe a scos la vânzare locuinţele de la Câmpu Frumos, susţinând că în prezent se încasează chirii modice de un total de 6.800 de lei. Potrivit primarului Antal Arpad, în cumpărarea locuințelor vor avea prioritate actualii chiriaşi, iar care nu vor dori sau nu vor putea cumpăra vor rămâne în continuare chiriaşi, dar cu o chirie mărită - în prezent chiriile lunare fiind cuprinse între 30 şi 50 de lei. Municipalitatea susţine că o parte din banii câştigaţi din vânzările de la Câmpu Frumos se va investi în amenajarea infrastructurii de la Câmpu Frumos, astfel încât locuitorii de aici să aibă alei și diverse spații exterioare decente.

Blocuri cumpărate de la fostul Zoocomp

Blocurile de la Câmpu Frumos au făcut parte din patrimoniul fostului Zoocomp, cumpărat de CL Sfântu Gheorghe în 2006 prin contractarea unui credit bancar de 5,5 milioane de lei cu o perioadă de rambursare de 5 ani. Municipalitatea a cumpărat atunci în întregime patrimoniul fostei Zoocomp, în care au funcționat o fermă de producţie de lapte, o brutărie, o altă fermă mai mică, pe aceeaşi platformă fiind şi mai multe blocuri de locuinţe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Marian, 23 noiembrie 2010
Pentru pita-gora: ,te legi de lucruri marunte iar la conducerea tarii ti se fura banii de hotii politici,vezi scandalul de la ministerul de interne si multe alte hotii pe banii publici,a.a. cum l-ai citeste integral
pita-gora, 23 noiembrie 2010
Aici se vede caracterul omului de nimic a.a. Aici se mai vede si dezinteresul total al primarilor de pana acum si al "partidului " care i-a numit,spalas-ar pe cap cu ei. Pentru ei nu locurile de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.