ACTUALITATE 28 decembrie 2012

Campionul paralimpic la ciclism, Eduárd Novák: „Pentru lucruri mărețe există o singură cale: cea grea”

de Székely Emőke | 76 vizualizări

Campionul paralimpic la ciclism, Eduárd NovákSingurul campion paralimpic din istoria României, Eduárd Novák, a fost prezent la gala de sfârșit de an a Clubului Sportiv „Tri-Aluta” din Sfântu Gheorghe. A venit pentru a le da sfaturi tinerilor sportivi covăsneni și le-a vorbit degajat despre încercările la care l-a supus viața, dar și despre durerosul, dar frumosul drum ce l-a dus până pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Jocurile Paralimpice de la Londra din acest an.

Patinator de perspectivă

Edi Novák s-a născut la Miercurea Ciuc, unde locuiește și în prezent. Timp de 15 de ani a practicat patinajul viteză, a fost campion național ani la rând, a deținut multe recorduri și părea că va deveni unul dintre cei mai buni în acest sport. Un accident de mașină însă i-a spulberat acest vis și dintr-odată a trebuit să spună adio patinajului. „Mă deplasam la un concurs, când s-a întâmplat accidentul. Am intrat cu mașina într-un parapet care mi-a retezat laba piciorului” – povestește Edi. Au urmat doi ani de zbucium, timp în care sportivul căuta acel ceva care să îl facă din nou sportiv. Spune că se obișnuise cu programul strict, cu antrenamentele aspre, care i-au intrat în sânge.

Ciclismul – o nouă cale

La doi ani după accident s-a apucat de ciclism. Se antrena din greu și mergea la diferite concursuri. „La început era foarte greu. Îmi amintesc că la primele concursuri m-au întrecut și fetele. A fost o dezamăgire cumplită, m-am simțit extrem de prost știind că m-au întrecut și fetele” – spune Edi cu zâmbetul pe buze. Da, cu zâmbet, căci nu s-a dat bătut, ci a continuat să muncească din greu, să tragă, să se antreneze, să țină regim și câte și mai câte. Apoi au început să apară și rezultatele. A devenit campion mondial, apoi a urmat Londra în acest an și titlul suprem pentru orice sportiv: aur la Jocurile Paralimpice.

Vrea să motiveze tinerii

Edi Novák spune că a venit la Sfântu Gheorghe în primul rând pentru a motiva tinerii sportivi. „De obicei pentru discursuri sunt bine plătit, dar când vine vorba de tineri niciodată nu cer bani pentru că este de datoria mea să dau mai departe ceea ce știu. Consider că Tri-Aluta este un pionier în triatlonul românesc, de aceea am acceptat cu drag invitația lor pentru că parcă mă văd pe mine acum 10 ani, când nu știam încotro să o iau și aveam nevoie de cineva care să mă ghideze. Mie mi-au trebuit 8 ani ca să-mi dau seama ce nu știu. După 8 ani mi s-a reglat bicicleta corespunzător, era după Jocurile Paralimpice de la Beijing…” – spune Edi Novák.

„Niciodată nu m-am dat bătut”

Campionul mondial și paralimpic spune că întotdeauna a crezut în șansa lui, că orice probleme s-au ivit, fie în viața sportivă sau în cea personală, a mers mai departe, și-a urmat visul – acela de a deveni campion olimpic. După accident planurile legate de Jocurile Olimpice s-au năruit, dar au rămas cele Paralimpice. „Niciodată nu m-am dat bătut și viața mea, compusă din mii de piese a devenit un puzzle colorat și frumos în 2012, la Londra” – spune sportivul. Desigur, acesta are și un of, și anume nepăsarea autorităților, care de-a lungul unor ani lungi de muncă nu i-au fost alături și nu l-au sprijinit așa cum ar fi trebuit, și cărora a trebuit să le demonstreze de multe ori valoarea pe care o are. Spune că acum relațiile cu autoritățile s-au schimbat, dar l-au făcut să înțeleagă faptul că pentru a-ți atinge visul, pentru a face lucruri mărețe, există o singură cale: calea grea. „Pentru un rezultat mare ai nevoie de foarte multă perseverență, tenacitate, dedicare și trebuie să îți dorești acel lucru cu adevărat. În sport nu motivează niciodată banii. Nimeni nu face sport pentru bani. Banii vin după aceea, ceea ce este foarte bine” – este de părere Edi Novák.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.