ACTUALITATE 15 mai 2012

Campionul național la triatlon, Rácz Botond: „Mă pregătesc să plec din țară”

de Székely Emőke | 221 vizualizări

Visul american pare a fi din ce în ce mai aproape de sportivul din Sfântu Gheorghe.

Condiții precare de antrenament, dar și o atitudine ce lasă de dorit l-au determinat pe Rácz Botond, campion național la triatlon, să plece din țară. Visul american pare a fi din ce în ce mai aproape de sportivul din Sfântu Gheorghe, membru al ACS Aluta.

– Recent te-ai întors de la un concurs internațional. Povestește-ne cum a fost.

– La sfârșitul săptămânii am concurat în Serbia la Dimitrograv în cadrul unui concurs internațional destinat cadrelor militare. Nu trebuie să ne gândim aici la soldați, întrucât toți participanții sunt sportivi profesioniști, dar care sunt angajații armatei. Am făcut parte din selecționata României, echipă cu care ne-am clasat pe primul loc, iar în concursul individual am luat argintul. Am participat și anul trecut la acest concurs, și atunci echipa națională a terminat pe primul loc, dar rezultatul meu individual a lăsat de dorit. A fost un concurs de alergare pe o distanță de 12,8 kilometri, în pantă. Ca să vă imaginați, a fost ca și cum aș fi alergat pe o pârtie de schi. Alergarea în rampă este atuul meu, însă în pantă nu am mers la fel de bine, motiv pentru care am terminat pe locul doi.

– Ce urmează după acest concurs?

– Pregătirea zilnică pe care o fac continuă. De fapt nu m-am antrenat special pentru acest concurs din Serbia, mă antrenez oricum 5-6 ore pe zi. Acum mă pregătesc să plec în Statele Unite ale Americii, unde condițiile de pregătire sunt cu totul altele, ai în spate o întreagă echipă care muncește cot la cot cu tine. Aici am fost sfătuit acum vreo 10 ani să renunț la sport întrucât am inima prea mare. Sfatul mi-a fost dat de un medic sportiv, care ar fi trebuit să știe că din cauza efortului susținut inima, dar și alte organe interne se dezvoltă altfel decât la cei care nu practică sport. Nu am renunțat, ba mai mult, m-am ambiționat și mai tare să concurez.

– Ce concursuri te așteaptă?

– Eu concurez în probele de triatlon pe distanță lungă. Acest lucru înseamnă 3800 de metri de înot, 180 de kilometri de mers cu bicicleta și 42,2 kilometri de alergare. Timpul meu în această probă este de 9 ore și 50 de minute, iar recordul național de 9 ore și 32 de minute. Scopul meu este doborârea acestui record. Dacă reușesc să plec în Statele Unite, acolo voi avea 5-6 concursuri la care voi avea ocazia să dobor acest record.

– De ce spui “dacă plec”? Nu este sigur?

– Aș fi vrut să plec încă din iarnă, dar deocamdată tot aici sunt. Birocrația este un dușman al multora, și al meu. Nu am primit încă viza, ceea ce face ca lucrurile să fie oarecum incerte. Sper totuși că zilele acestea voi primi un răspuns pe placul meu de la ambasadă.

Rácz Botond a participat pentru prima dată la Campionatele Naționale de Triatlon în 2001, apoi în 2004 a fost selecționat în echipa națională, pentru ca în 2008 să devină campion național la seniori.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.