ACTUALITATE 20 aprilie 2009

ASIMCOV a început demersurile pentru înregistrarea Asociaţiei „Energia Verde”

de Covasna Media | 597 vizualizări
Conducerea Asociaţiei Intreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Covasna (ASIMCOV) a început demer surile pentru înregistrarea unei asociaţii care să includă persoanele interesate de cultivarea plantelor bioenergetice, numele acesteia fiind „Energia Verde”. Directorul ASIMCOV, Vajda Lajos, a afirmat că asocierea în acest domeniu este foarte importantă, cu atât mai mult cu cât utilajele pentru prelucrarea aces tor plante sunt foarte scumpe. În primă fază Asociaţia se va înre gistra cu 15 membri, pentru a fi mai uşoare

Conducerea Asociaţiei Intreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Covasna (ASIMCOV) a început demer surile pentru înregistrarea unei asociaţii care să includă persoanele interesate de cultivarea plantelor bioenergetice, numele acesteia fiind „Energia Verde”.

Directorul ASIMCOV, Vajda Lajos, a afirmat că asocierea în acest domeniu este foarte importantă, cu atât mai mult cu cât utilajele pentru prelucrarea aces tor plante sunt foarte scumpe. În primă fază Asociaţia se va înre gistra cu 15 membri, pentru a fi mai uşoare demersurile în acest sens, iar ulterior vor adera şi alţi producători.

Potrivit lui Vajda, până în prezent în Covasna s-a cultivat un hectar cu planta salix, un arbust de salcie potrivit pentru energie alternativă, şi urmează a mai fi cultivate alte 12 hectare.

Vajda Lajos a precizat că în primul an investiţia de plantare a salixului este destul de consistentă, de 1.500 – 1.600 de euro pe hectar, după care veniturile sunt de aproximativ 800 de euro pe hectar.

El a precizat că există deja o piaţă interesată de energia alternativă, tocătura care rezultă din salix putând fi folosită în centrale termice, pentru încălzirea unor instituţii sau locuinţe.

„Şi plopul sau salcâmul pot fi folosite, producţia lor merge foarte bine pe sistemul clasic al lemnului de foc. Salix este foarte bună pentru centrale termice, iar emisia de CO2 este aproape zero, arderea este de 98%. Plopul sau salcâmul mucegăieşte foarte repede, salix nu. Este o afacere extraordinară, afacerea viitorului”, a spus directorul ASIMCOV despre culturile bioenergetice.

În privinţa modelului care ar trebui aplicat şi în ţară, privind cultivarea plantelor alternative, Vajda Lajos a declarat că modelul austriac ar fi cel mai potrivit, şi vor face demersuri ca aceste plantaţii să fie subvenţionate ca surse de energie.

În judeţul Covasna există în jur de 12.000 de hectare de teren care nu sunt folosite şi care ar putea fi cultivate cu salix, mai spune directorul ASIMCOV.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.