ACTUALITATE 18 aprilie 2012

Armele – între moft, necesitate și birocrație

de Székely Emőke | 450 vizualizări

În ultima perioadă sunt tot mai dese incidentele care au ca protagoniste persoane care folosesc arme. În majoritatea cazurilor personajele sunt posesoare de arme în mod legal, dar fac uz de acestea ilegal. Cazul polițiștilor care se sinucid, folosind armamentul din dotare, sau recenta întâmplare în care au fost împușcate persoane nevinovate într-un coafor din București ar trebui să pună pe gânduri autoritățile sau persoanele competente în ceea ce privește acordarea avizului psihologic fără de care permisul de port armă nu poate fi acordat.

Avizul psihologului

Președintele Filialei Teritoriale Covasna a Colegiului Psihologilor din Romania, Zoor Richard, spune că din păcate multe avize psihologice sunt emise în fiecare lună fără nicio acoperire legală sau metodologică. „Beneficiarii nu pot distinge între un aviz psihologic emis legal şi un aviz psihologic produs de către o persoană fără competenţe profesionale. Psihologii atestaţi îşi dispută contractarea serviciilor cu furnizori de servicii care funcționează în mod ilegal. În aceste condiţii, a intrat în vigoare Dispoziţia preşedintelui Colegiului Psihologilor din România nr. 1/2012, publicată în Monitorul Oficial Nr.94 din 06.02.2012 privind evidenţa profesională a psihologilor cu drept de liberă practică, care prevede că începând cu data de 1 aprilie 2012 actele profesionale ale psihologilor se timbrează. Efectele acestei măsuri sunt menite să elimine practica ilegală din serviciile psihologice, prin imposibilitatea ca firmele neautorizate să intre în posesia timbrelor profesionale şi implicit să presteze servicii psihologice. Evidenţa profesională va diminua prezenţa pe piaţa serviciilor psihologice a unui număr atât de mare de avize psihologice, emise în condiţii de ilegalitate” – este de părere Zoor Richard.

Permisul de la poliție

Din momentul în care o persoană are actele în regulă, poliția este organul competent care va da undă verde permisului de port armă. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, Andrea Buzsi, ne-a declarat că în judeţ nu au fost incidente cu persoane deţinătoare de arme, care să-şi fi folosit armamentul cu neglijenţă sau în condiţii ce contravin legii.

„În ultimii 3 ani am avut 3 solicitări pentru deţinerea unor arme de colecţie, toate în 2011. Pentru arme de vânătoare am avut 14 solicitări în 2009, 53 în 2010 şi 17 în anul 2011. Pentru arme de apărare şi pază (cu glonţ) am avut o solicitare în 2009, una în 2010 şi 4 în 2011. pentru arme de autoapărare (pistoale cu bile de cauciuc sau gaze) am avut 41 de solicitări în 2009, 16 în 2010 şi 18 în anul 2011. Pentru arme de tir sportiv am avut 58 de solicitări în 2009, 23 în 2010 şi 24 în 2011.Din aceste cifre nu rezultă o tendinţă de creştere sau scădere a numărului de solicitări, acesta fluctuează de la an la an” – spune Andrea Buzsi.

Analizele medicale

Pentru a putea obține permisul de port armă este nevoie şi de o serie de analize medicale. Este necesară o “colindare” a diferitelor cabinete medicale, asemănătoare celei pentru obținerea permisului auto: neurologie, analize de sânge, psihiatrie, ORL, oftalmologie, interne, plămâni și ortopedie. Dacă persoana interesată are toate ștampilele puse, poate trece la următorul pas: depunerea actelor la poliție. Pentru „muritorii de rând”, care vor să obțină un permis de port armă pentru autoapărare, le spunem că acesta se acordă doar pentru arme neletale, de exemplu pistoale cu bile de cauciuc.

Acte necesare

Dacă vă decideți să vă cumpărați un pistol sau o pușcă, vă spunem de ce acte aveți nevoie. Pentru eliberarea unui permis de port-armă de către Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Toxice Covasna, persoana solicitantă trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani, să fie cetăţean român cu domiciliul sau cetăţean străin cu reşedinţa în judeţul Covasna.

Documente necesare: copie după cartea de identitate, viză medicală (formular tip), aviz psihologic, cazier judiciar, 2 fotografii color, atestarea calităţii (în cazul magistraţilor, poliţiştilor şi militarilor, de colecţionar de arme cu atestat), respectiv dovada calităţii (de vânător, sportiv, antrenor sau instructor de tir). În cazul în care toată documentaţia este în regulă, solicitantul va primi permis de port-armă, conform categoriei pentru care a solicitat.

Covasna – un județ liniștit

Adjunctul șefului Jandarmeriei Covasna, Mădălin Sitaru, este de părere că județul Covasna este unul liniștit, în care nu este nevoie de arme pentru ca cineva să se simtă în siguranță. Părerea lui este împărtășită și de locuitorii din Sfântu Gheorghe. O tânără mamă, Ana Gavrilă, spune că se simte în siguranță în oraș. „Nu mi-aș dori să am o armă, sincer, niciodată nu mi-a trecut prin cap să îmi cumpăr una sau să iau permisul de port armă. Cred că ceea ce vedem la televizor sunt cazuri izolate, în care protagoniștii sunt persoane bolnave. Sper să nu avem parte de așa ceva în oraș sau județ” – ne-a spus ea.

Curiozitatea e mare

Kadar Zsolt are 45 de ani. A făcut armata, dar ar mai trage cu pușca sau pistolul. „Mi-a plăcut când eram în ședință de tragere. Mi-ar plăcea să avem poligon de agrement, unde să poată merge lumea pentru a se mai distra. Chiar dacă ar fi vorba de gloanțe de cauciuc, tot ar merita. Eu aș fi dispus să plătesc o taxă anume pentru acest scop”- ne-a declarat Kadar Zsolt. Persoanelor care gândesc la fel le spunem că odată ce o persoană are permisul de port armă, poate merge cu permisul la un magazin de profil de unde își poate cumpăra pistolul și 100 de cartușe (este interzisă deținerea mai multor cartușe odată). Odată ce a cumpărat arma, va trebui să meargă din nou la poliție pentru a o înregistra. Dacă are cele 100 de cartușe, poate să le tragă la țintă, bineînțeles în locuri autorizate.

Specialiștii ne avertizează că o armă neletală poate fi și letală, iar din joacă pot apărea tragedii. Mare atenție așadar cine, când și unde folosește armele, chiar dacă are actele în regulă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.