ACTUALITATE 18 decembrie 2015

Apel de urgență pentru donare de sânge

de Mirela Cara | 225 vizualizări

Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe se confruntă cu o situație de criză de sânge care poate fi remediată prin mobilizarea unui număr cât mai mare de donatori în următoarele zile. Motivul pentru care necesitatea de sânge a crescut nu se cunoaște, însă ceea ce are importanță este faptul că zeci de vieți depind de bunăvoința oamenilor de a le veni în ajutor donând sânge. „Avem mare nevoie de sânge. În special de grupe rare cu RH negativ. La noi așa se întâmplă. Uneori stăm cu sângele și nu știm unde să-l trimitem și alteori ne confruntăm cu situații de criză”, ne-a declarat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, dr. Andy Rosin.

Acesta a precizat că persoanele care se hotărăsc să doneze sânge trebuie să consume multe lichide nealcoolice înainte și să evite alimentele cu un conținut mare de grăsimi. Medicul a pus de asemenea în vedere faptul că femeile gravide, lăuzele, persoanele cu antecedente de ulcer, hepatită sau boli de piele nu pot merge să doneze sânge. Ceilalți sunt însă așteptați în număr cât mai mare, zilnic între 8:00 și 12:00.

Conform legislației în vigoare, angajații care donează sânge beneficiază de o zi liberă în baza adeverinței de donator care li se eliberează la unitatea unde merg în acest scop. De la Centrul din Sfântu Gheorghe vor primi un voucher cu care vor putea merge la orice restaurant pentru o masă. De asemenea, persoanele care decid să doneze sânge pot solicita să afle rezultatul, ceea ce se poate considera o analiză gratuită de sânge. Însă marele avantaj al celor care vor răspunde fără ezitare la solicitarea medicilor de la CTS este acela că au marea șansă de a salva vieți.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
adi, 19 decembrie 2015
Daca nu ar fi musai sa dai 450 ml ( de multe ori si 500 ) cred ca ar merge mai multi. Ar trebui sa avem mai multe posibilitati ( 150-300-450). Eu personal am vrut sa fiu donator insa prima data cat ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.