ACTUALITATE 23 iulie 2010

Antal Arpad: În unele cazuri, Ministerul Culturii finanţează necalitatea, și nu calitatea

de Ana Sidon | 62 vizualizări
Primarul propune o clasificare a instituţiilor de cultură și acordarea unei cofinanţări de la stat pentru funcţionarea acestora Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, consideră că există probleme structurale majore în ceea ce privește finanţarea instituţiilor de cultură în orașele mari și mici din ţară, și a propus să se facă o clasificare a acestor instituţii, în funcţie de care să fie acordată o cofinanţare de la stat pentru autorităţile locale. Potrivit lui Antal, în cadrul unei întâlniri purtată săptămâna aceasta la Ministerul

Primarul propune o clasificare a instituţiilor de cultură și acordarea unei cofinanţări de la stat pentru funcţionarea acestora

Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, consideră că există probleme structurale majore în ceea ce privește finanţarea instituţiilor de cultură în orașele mari și mici din ţară, și a propus să se facă o clasificare a acestor instituţii, în funcţie de care să fie acordată o cofinanţare de la stat pentru autorităţile locale.

Potrivit lui Antal, în cadrul unei întâlniri purtată săptămâna aceasta la Ministerul Culturii, el a solicitat ca acele instituţii culturale înfiinţate înainte de 1989 să nu fie luate în calcul atunci când este vorba despre cifrele maxime ale angajaţilor unităţilor administrativ teritoriale, date prin Hotărâre de Guvern, și totodată a propus ca Ministerul să facă o clasificare a instituţiilor de cultură, și în funcţie de punctajele obţinute să fie acordată o cofinanţare pentru autorităţile locale, pentru a finanţa instituţiile culturale din subordine.

„Există probleme structurale majore în ceea ce privește instituţiile de cultură. Orașe mari, puternice, nu au instituţii de cultură finanţate de la bugetul local, iar orașe mai mici, mai slabe din punct de vedere financiar, au mai multe instituţii (...) Este nedrept ca noi să ne certăm pe plan local să împărţim banii aceștia, în timp ce alte orașe nu au asemenea probleme (...) În acest moment, Ministerul nu finanţează calitatea, ci necalitatea în anumite locuri. Nu vreau să generalizez, dar sunt cazuri”, a spus edilul.

Antal Arpad a mai afirmat că dacă banii pe care îi cheltuie pe instituţii de cultură ar veni de la Minister, autorităţile locale ar putea face numeroase alte lucruri pentru oraș.

Referitor la alte propuneri „mai radicale”, cum ar fi transformarea instituţiilor de cultură în companii de spectacol, primarul consideră că o asemenea măsură ar duce la falimentul a 70% din instituţiile de cultură.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.