ACTUALITATE 21 iulie 2016

Antal Árpád: Îmi pare rău că s-a pierdut dialogul interetnic la Universitatea Tusvanyos

de Agerpres | 1012 vizualizări

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care este şi primarul municipiului, a declarat, joi, că regretă faptul că Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad (Tusvanyos), aflată în curs de desfăşurare, a pierdut o componentă importantă, anume dialogul interetnic cu partea română.

Antal Árpád a menţionat că această universitate a devenit un loc de întâlnire şi dialog al „elitelor civile şi politice”, dar, din păcate, oficialităţile române nu mai răspund invitaţiilor de participare.

„Mie îmi pare rău că a dispărut partea de dialog interetnic care a fost foarte prezentă în primii 10-15 ani. Deci, practic, Tusvanyos, la nivelul Europei Centrale şi de Est a fost un loc de întâlnire a elitelor civile şi politice din această zonă şi foarte mult timp am spus că este locul dialogului româno-maghiar şi maghiaro-maghiar, dar, din păcate, în ultimii ani partea aceasta de dialog româno-maghiar a cam dispărut. Cred că ultima mare prezenţă a fost cea a fostului preşedinte Traian Băsescu în urmă cu aproape patru ani, dacă nu mă înşel, după care este o prezenţă mult mai redusă din partea oficialilor din România care, din câte ştiu, sunt invitaţi. Oricum, Tusvanyos este un loc important de dialog, pentru că până la urmă despre asta este vorba, aici se dezbat politici publice, iar prezenţa premierului Ungariei, Viktor Orban, întotdeauna înseamnă că se discută geopolitică şi cred că toate astea sunt importante pentru noi toţi”, a declarat Antal Árpád.

Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, care a ajuns la a XXVII-a ediţie, se desfăşoară în perioada 20-24 iulie a.c., sub motto-ul „Am fost, suntem şi vom fi acasă în Europa”, iar potrivit organizatorilor, temele abordate în acest an au legătură cu cele mai importante şi actuale subiecte din Europa, cum ar fi criza imigranţilor, problema terorismului sau Brexit-ul. Pe lângă acestea, vor fi abordate teme clasice ale universităţii de vară, cum ar fi situaţia maghiarilor de pretutindeni, problemele cooperării economice, ale diferitelor tipuri de autonomie, ale educaţiei şi culturii, precum şi teme legate de demografie şi protecţia mediului.

Sâmbătă, în ultima zi a manifestării, va fi prezent şi premierul Ungariei, Viktor Orban, acesta urmând să participe la o dezbatere cu tema „Acasă în Europa!”, la care vor lua parte şi europarlamentarul Tőkés László şi Németh Zsolt, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Budapesta. Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad este organizată de Fundaţia Pentru Minorităţi – Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România - Cluj.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 25 iulie 2016
Aiurea!! Simbolul "dialogului interetnic" la care se gandeste Antal Arpad a fost T Basescu, cat a avut nevoie de UDMR ca sa-i mentina la guvernare pe Boc si sleahta portocalie corupta. Si, da ultima citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.