ACTUALITATE 26 octombrie 2009

Afacerile prospere, premiate la Topul firmelor

de Covasna Media | 643 vizualizări
[singlepic=480,250,250,,left]Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna a oferit, vineri, premiile din cadrul celei de-a 16-a ediţii a Topului Firmelor, premiindu-i astfel pe cei au reuşit să cucerească mediul de afaceri covăsnean. În evaluarea performanţelor firmelor cuprinse în topul acesti ediţii, CCI a avut în vedere indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului, eficienţa utilizării resurselor umane, efortul de dezvoltare şi eficienţa

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna a oferit, vineri, premiile din cadrul celei de-a 16-a ediţii a Topului Firmelor, premiindu-i astfel pe cei au reuşit să cucerească mediul de afaceri covăsnean. În evaluarea performanţelor firmelor cuprinse în topul acesti ediţii, CCI a avut în vedere indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului, eficienţa utilizării resurselor umane, efortul de dezvoltare şi eficienţa utilizării capitalului angajat.

La eveniment au luat parte reprezentanţii mediului de afaceri din judeţul Covasna, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Demeter Janos, precum şi alte personalităţii ale vieţii publice.

Topul Firmelor organizat de CCI Covasna în acest an s-a axat pe întrebarea „Cine a fost pe val înainte de criză?” şi a premiat acele firme care înainte de începerea crizei s-au aflat “pe val”. Una dintre noutăţile aduse de cea de-a 16-a ediţie a Topului a fost includerea în acesta, pentru prima dată, a societăţilor cu datorii la bugetul de stat, pe considerentul că şi statul are la rândul său datorii către mediul privat.

Dintre datele relevante în ce priveşte boom-ul pe care l-a reprezentat anul 2008, CCI a subliniat faptul că din cele 5.613 de firme care au depus bilanţul, 2.849 au corespuns criteriilor de eligibilitate, ceea a reprezentat o creştere de peste 37% faţă de numărul firmelor eligibile în anul 2007. Referindu-se la cele 677 firme care au devenit laureate ale Topului, preşedintele CCI Covasna, Herman Rosner, a arătat că acestea au realizat în anul 2008 o cifră de afaceri de 3.446 milioane de lei (865 milioane euro), reprezentând peste 68% din cifra de afaceri realizate pe judeţ şiau realizat o creştere de 67% faţă de anul 2007. Firmele din Top au oferit anul trecut 21.475 locuri de muncă, respectiv cu 5.126 locuri de muncă mai multe faţă de anul 2007, ceea ce a reprezentat o creştere de peste 31%.

Profitul, cuprins în Top 100

Ca în fiecare an, CCI a întocmit şi un Top 100 - după cifra de afaceri şi după profitul curent realizat, unde primele 10 firme în Top 100 după profitul curent au realizat un profit de peste 15,4 milioane euro, realizându-se o medie de 1,5 milioane euro profit curent pe firmă. Cele 100 de firme clasate în Top 100 profit au realizat peste 60% din profitul de 68,4 milioane euro înregistrat de cele 5.613 firme care au depus bilanţul.

Dintre firmele înscrise pe primele locuri în Top 100, acţionarii de la Domo Retail - Zsuzsanna şi Loránd Szarvadi precum şi Ferenc Hegedüs se regăsesc în acest an şi în Topul celor 300 cei mai bogaţi români, realizat de Capital, pe locurile 153, respectiv 165 cu averi estimate la 45-50 milioane euro. Aceşti milionari au fost descrişi de CCI Covasna ca fiind „milionari albi“, pornind de la modul de acumulare a milioanelor de euro, acestea nefiind rezultate din privatizări discutabile sau din „afaceri” cu banii statului.

În Top 100 după profit primele trei locuri au fost ocupate de Producţie Zarah Moden SRL din Târgu Secuiesc, Arcon SRL din Sfântu Gheorghe şi New Fashion SA din Târgu Secuiesc. În cadrul festivităţii de decernare a premiilor CCI, cei care au luat cuvântul au vorbit despre importanţa actualelor mari afaceri din judeţ, de echilibrul pe care-l oferă întreprinzătorii mai mici, de importanţa locurilor de muncă menţinute de afacerile existente în judeţ, precum şi despre deschiderea în vederea atragerii de noi investitori.

Topul Firmelor din Covasna se constituie ca o etapă a Topului naţional al firmelor, fiind una din atribuţiile specifice ale camerelor de comerţ din ţară. Principala misiune a Topului Firmelor este consemnarea şi recunoaşterea publică a meritelor celor cu performanţe deosebite, de promovare a competiţiei şi competenţei în afaceri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cititor, 26 octombrie 2009
Deci dupa analizele CCI in judetul Covasna nu sunt probleme. Actionarii firmelor premiate " au fost descrişi de CCI Covasna ca fiind „milionari albi“, pornind de la modul de acumulare a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.