ACTUALITATE 14 februarie 2012

1.600 de lei – cea mai mare indemnizație de șomaj din Covasna

de Székely Emőke | 54 vizualizări

În județul Covasna nici șomerul de lux nu ia cât alții din țară. Dacă în București cea mai mare indemnizație de șomaj este aproape de valoarea de 5.000 de lei, în Covasna este de 1.600 de lei. Potrivit datelor furnizate de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, în topul celor mai bine plătiți șomeri doar primele cinci locuri sunt ocupate de cetățeni cu indemnizații de peste o mie de lei. Asta în condițiile în care media salariului brut în județ a fost anul trecut de 1.151 de lei.

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, spune că aceste persoane au beneficiat de plăți compensatorii considerabile sau de prime înaintea concedierii, iar toate aceste venituri au contat la calcularea indemnizației de șomaj.

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se stabileşte diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a angajatului. Suma se calculează astfel: se aplică 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an. La aceasta se adaugă, procentual, media salariului de bază lunar brut în ultimul an de activitate, diferenţiat după vechimea în muncă a beneficiarului. Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare sunt de 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani, 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani, respectiv 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.