ACTUALITATE 10 septembrie 2010

„Zidul berlinez“ din Orko, între menţinere și dărâmare

de Monica Vrânceanu | 83 vizualizări
Comunitatea romă din cartierul Orko a avut mai multe luni la dispoziție pentru a convinge autoritățile locale în ceea ce privește dărâmarea zidului ce desparte cartierul lor de restul clădirilor din oraș. Potrivit înțelegerii dintre Primărie și reprezentanții romilor, „zidul berlinez“ ar trebui dărâmat în această lună, dacă romii au dovedit în ultima jumătate de an că se pot adapta regulilor majorității. Lung de aproximativ

Comunitatea romă din cartierul Orko a avut mai multe luni la dispoziție pentru a convinge autoritățile locale în ceea ce privește dărâmarea zidului ce desparte cartierul lor de restul clădirilor din oraș.

Potrivit înțelegerii dintre Primărie și reprezentanții romilor, „zidul berlinez“ ar trebui dărâmat în această lună, dacă romii au dovedit în ultima jumătate de an că se pot adapta regulilor majorității. Lung de aproximativ două sute de metri şi construit acum mai bine de 20 de ani din beton solid, zidul ce se vrea dărâmat împarte în două strada Váradi József în apropierea cartierului Orko.

Romii au solicitat autorităților de mai multe ori dărâmarea acestui zid care, spun ei, i-ar discrimina de restul locuitorilor oraşului.

Primarul Antal Arpad a declarat că decizia de dărâmare a zidului va fi luată în urma unei evaluări asupra celor petrecute în comunitatea de la Orko în această vară.

„Cred că s-au înregistrat anumite progrese în rândul romilor, dar ideea este că mă așteptam la mult mai multe“, a spus Antal Arpad, precizând că toate cele întâmplate la Orko în ultimele luni se vor analiza, alături de Poliția Comunitară, Jandarmerie și Poliție, urmând ca apoi să se ia o decizie finală.

Căruţele deranjează

Una dintre cele mai mari nemulțumiri ale primarului, legate de romi, o reprezintă problema cailor și a căruțelor. Chiar dacă în Consiliul Local a fost luată o hotărâre referitoare la străzile pe care pot circula căruțele, primarul consideră că străzile orașului sunt permanent murdărite cu balega cailor, în vreme ce romii conduc căruțe fie aflându-se sub influența alcoolului, fie necunoscând regulile circulației, ceea ce pune în pericol traficul.

De aceea, municipalitatea a transmis tuturor proprietarilor de căruțe din oraș - 197 la număr - scrisori prin care le cere să spună dacă dețin terenuri în proprietate sau arendă, astfel încât să se justifice căruțele.

„Dacă au terenuri agricole, atunci se explică de ce au nevoie de căruțe, dar dacă nu au, aș vrea să spună de ce anume au nevoie de căruțe“, a spus primarul.

Antal Arpad nu a luat însă în calcul faptul că majoritatea romilor posesori de căruțe nu știu să citească, drept pentru care scrisorile municipalității ar putea rămâne fără niciun răspuns.

Președintele Asociației pentru Rromi Amenka, Dima Mihaly, a declarat că scrisorile primarului au luat prin surprindere comunitatea din Orko, romii simțindu-se în pericol că ar putea rămâne fără căruțe.

„Normal că majoritatea romilor nu au pământuri, dar ei folosesc căruțele la transporturi, căutând fiare vechi, cărând diverse cartoane sau produse. Dacă e să se ajungă la interzicerea circulației căruțelor celor care nu au terenuri sau nu lucrează în agriculură, poate fi și mai rău, deoarece acestea sunt aducătoare de venituri pentru romi și dacă rămân fără ele, oamenii se pot apuca de furat pentru o bucată de pâine”, a explicat Dima Mihaly.

Liderul Amenka a arătat că este de acord cu faptul că romii trebuie să învețe semnele de circulație și să se alinieze regulilor restului comunității, dar de aici până la a li se interzice căruțele e cale lungă. Dima Mihaly a mai spus că va avea o discuție cu primarul Antal Arpad, pentru a lămuri aspectele legate de scrisorile care au ajuns la romii din Orko.

„Romii din Orko au fost ignorați foarte multă vreme de restul comunității, iar romii au de recuperat multe și au și reușit în ultimele luni. Nu știu ce e cu aceste scrisori legate de căruțe, dar noi le-am înmatriculat, s-a plătit o taxă de 65 de lei pentru fiecare înmatriculare, deci nu ne putem juca cu soarta oamenilor”, a mai spus Dima Mihaly.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
radu, 13 septembrie 2010
Da si un gard foarte inalt si cel care incearca sa sara gardu impuscat
Misi, 13 septembrie 2010
Zidul ar trebui continuat in jurul oresului,sa li se faca un magazin cu vanzatori de aceeasi etnie si aprovizionarea sa se faca din elicopter.Nu de altceva dar fac mizerie in jurul lazilor de gunoi citeste integral
''panoramix'', 10 septembrie 2010
P.S. Sant pentru mentinerea zidului !!!
''panoramix'', 10 septembrie 2010
Daca primarul nostru e baiat destept atunci lasa zidul acolo unde este ! Tiganii din orko vor continua sa faca ravagii in domeniile"curatenie si liniste publica"cu sau fara promisiunea liderului lor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.