ACTUALITATE 3 iulie 2012

„Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor”

de Covasna Media | 36 vizualizări

Campania de prevenire „Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor” se va desfăşura la nivel naţional, în perioada iulie-septembrie 2012, şi are ca scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor de autoturisme şi din autoturisme.

În cel mai scurt timp de la primirea materialelor din cadrul campaniei (pliante şi afişe), poliţiştii din cadrul I.P.J. Covasna le vor distribui în cadrul unor întâlniri cu grupuri ţintă (asociaţii de proprietari, zone turistice, centre comerciale). Totodată, materialele campaniei vor fi disponibile şi în format electronic, pe site-ul de internet al I.P.J. Covasna precum şi pe contul de Facebook „prevenire_covasna”.

La nivelul judeţului Covasna, conform datelor înregistrate în primele 5 luni ale anului, numărul furturilor din autoturisme a crescut cu 15 fapte (de la 27 la 42), în timp ce numărul furturilor de autoturisme a scăzut cu 3 (de la 9  la 6) faţă de perioada similară a anului trecut. Majoritatea (77,55%) dintre furturile din autoturisme au fost comise în mediul urban.

În cele mai multe dintre cazuri, autorii au profitat de neglijenţa victimelor (autoturisme lăsate deschise, bunuri de valoare lăsate la vedere pe timpul nopţii).

Aparatura electronică (radio cd-uri, stick-uri de memorie, aparate GPS, staţii radio şi antene), sumele de bani, actele personale ale proprietarului şi actele autoturismului au reprezentat ţinta autorilor.

Din perspectiva potenţialei victime, furturile de şi din autoturisme pot fi prevenite prin următoarele măsuri:

• Închideţi complet toate geamurile. Un singur geam lăsat uşor întredeschis poate să vă dea peste cap toate precauţiile folosite.

• Nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, cum ar fi radio cd-urile, camere video, casetofoane auto, telefoane mobile, genţi, borsete, obiecte de îmbrăcăminte etc. Acestea vor tenta hoţii să vă spargă vehiculul.

• Evitaţi să ţineţi în autoturism actele de identitate, de firmă, permisul de conducere, actele de înmatriculare ale maşinii, cărţi de credit, ordine de plată etc.

• Nu ataşaţi la chei o plăcuţă cu numele dumneavoastră. Aceasta ar putea conduce hoţul direct la maşina sau casa dumneavoastră în cazul în care pierdeţi cheile.

• Nu lăsaţi niciodată cheile în contact când părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp.

• Asiguraţi-vă autoturismul chiar dacă lipsiţi din el doar câteva minute.

• Nu încredinţaţi autoturismul altor persoane pentru a-l conduce.

• Folosiţi un sistem de blocare a volanului şi pedalelor sau un întrerupator electric general montat într-un loc ascuns.

• Un sistem de alarmă montat pe maşină este ideal pentru descurajarea infractorilor.

• Solicitaţi gravarea cu numere de identificare, de către o firmă specializată, a pieselor exterioare sau uşor detaşabile (de exemplu oglinzile sau capacele roţilor).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.