ACTUALITATE 12 iulie 2010

„Miss Faţada“

de Covasna Media | 102 vizualizări
Municipalitatea Sfântu-Gheorghe și Direcţia Judeţeană pentru Cultură organizează un concurs prin care va premia cele mai frumos reabilitate faţade din oraș Autorităţile locale din Sfântu-Gheorghe, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional, va organiza cu ocazia şi sub egida „Zilelor Europene ale Patrimoniului 2010” un concurs intitulat “Faţade îngrijite, restaurări de faţade exemplare”, prin care va premia cu câte 2.500 de lei primii patru câștigători. La competiţia faţadelor se pot înscrie proprietarii (persoane fizice şi juridice)

Municipalitatea Sfântu-Gheorghe și Direcţia Judeţeană pentru Cultură organizează un concurs prin care va premia cele mai frumos reabilitate faţade din oraș

Autorităţile locale din Sfântu-Gheorghe, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional, va organiza cu ocazia şi sub egida „Zilelor Europene ale Patrimoniului 2010” un concurs intitulat “Faţade îngrijite, restaurări de faţade exemplare”, prin care va premia cu câte 2.500 de lei primii patru câștigători.

La competiţia faţadelor se pot înscrie proprietarii (persoane fizice şi juridice) imobilelor (caselor) situate pe teritoriul administrativ al municipiului Sf. Gheorghe, construite înainte de anul 1940.

Acestea trebuie să fie întreţinute, reabilitate, să respecte prevederile urbanistice, de asemenea se urmărește armonia arhitecturală care corespunde atmosferei locale tradiţionale, originalitatea ferestrelor și a ancadramentelor, decoraţiunile din jurul lor, culoarea vopselei să fie discretă și nu stridentă, învelitoarea acoperişului să fie din ţiglă ceramică de culoarea tradiţională, roşie-brună sau după caz şindrilă, iar la nivelul faţadelor şi a soclului să nu fie folosite placaje ceramice sau de piatră. Și mediul ambiant va fi punctat de comisia de specialitate, iar împrejmuirea să fie realizată din materiale tradiţionale, respectând legislaţiile în vigoare.

Pe baza condiţiilor specifice pot fi acumulate în total 100 puncte. Pentru înscrieri este necesară o Cerere tip, completată de proprietar, documentaţii fotografice cu privire la faţadele exterioare ale imobliului (situaţia existentă şi, după caz, situaţia înainte de reparaţia curentă (şi) sau a lucrărilor de reabilitare).

Documentaţia astfel întocmită va fi depusă şi înregistrată la Primăria Municipiului Sf. Gheorghe - Biroul Relaţii cu Publicul (Registratură), în perioada 15 iulie – 10 septembrie.

Fiecare dosar va fi analizat şi evaluat de o comisie alcătuită din cinci membri, numiţi prin Hotărârea Consiliului Local: trei specialişti propuşi de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Covasna (doi arhitecţi, ingineri atestaţi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi un consilier monumente istorice din cadrul Direcţiei judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Covasna) şi doi din cadrul Primăriei Sf. Gheorghe.

În sarcina Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Covasna (compartimentul Monumente Istorice), cade ca în fiecare săptămână să apară în presa locală o scurtă prezentare, o descriere despre un imobil (casă) participant la concurs, împreună cu o fotografie despre situaţia actuală a acestuia.

La final, pe baza punctajului acordat, 4 proprietari ai imobilelor participante la concurs vor fi premiaţi, data şi locul acordării premiilor urmând să fie anunţate. Premiile se vor asigura din bugetul local, fiind acordate 4 premii de câte 2.500 lei fiecare.

Premii speciale vor fi acordate în ipoteza şi cu condiţia obţinerii unor fonduri externe/sponsorizări de către oricare dintre parteneri.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
alina, 14 iulie 2010
oare acesti proprietari , in special cei care au case pe Lista monumentelor istorice au timp sa faca si dosar special pt. reparatii si reabilitare. puneti intrebarea asta d-rei consilier de la DCCPCN.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.