ACTUALITATE 15 martie 2012

„Infuzie” teatrală la Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 86 vizualizări

Marcel Iureș şi Victor Rebengiuc vin la Festivalul Internațional de Teatru Reflex, care începe vineri şi va dura două săptămâni.

Începând de vineri, timp de două săptămâni teatrul va fi cuvântul de ordine la Sfântu Gheorghe. În această perioadă va avea loc Festivalul Internațional de Teatru Reflex, aflat la cea de a doua ediție. Publicul covăsnean va avea ocazia să se delecteze cu piese aduse de trupe de teatru și artiști din țară și de peste hotare.

Marcel Iureș vine cu „Absolut”

Maestrul Marcel Iureș va fi prezent la Reflex. Teatrul Act din București va susține două spectacole, pe 17 și 24 martie, așadar fanii lui Marcel Iureș vor avea ocazia să îl vadă pe scenă de două ori. El va juca în piesa „Absolut” – după povestea „Ivan Turbincă” a lui Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija. Cele două spectacole vor avea loc de la ora 18 (sâmbătă, 17 martie) și ora 17 (sâmbătă, 24 martie) în Sala Kamara a Teatrului.

„Căsătoria” adusă de Teatrul Bulandra

Prestigiosul Teatru Bulandra de la București va veni la Sfântu Gheorghe în ultima zi a bienalei, cu piesa „Căsătoria” de Gogol, în regia lui Yuri Kordonski, din distribuţie făcând parte, printre alţii, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Andreea Bibiri şi Răzvan Vasilescu. Spectacolul va avea loc vineri, 30 martie, de la ora 19 în Sala Mare a Teatrului.

Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe va juca piesa „Mai întâi te naști”, vineri 23 martie de la ora 16.

Oaspeți de peste hotare

Pe lângă invitații din țară, ne vor onora cu prezența actori din Germania, Egipt, Italia, Franța, Lituania, Polonia și Ungaria, iar printre regizorii ce vor veni la Sfântu Gheorghe se regăsesc nume ca Stefan Kaegi, Krystian Lupa, Oskaras Korsunovas, Herbert Fritsch sau Emma Dante, a cărei trupă Sud Costa Occidentale se află pentru prima dată în România. De altfel, și concertul ce va deschide Bienala va fi unul aparte, susținut de celebrul Quartet Bălănescu.

Spectacole în mai multe locații

Cu ocazia Bienalei Reflex, organizatorii vor folosi toate sălile unde se pot ține spectacole. Pe lângă Sala Mare a Teatrului, vor avea loc reprezentații și în sala de la Casa de Cultură a Sindicatelor, în Sala Kamara, în Sala Studio „Lajtha László”, dar se va inaugura și noua Sală Studio, aflată în renovare capitală. În ceea ce privește biletele, acestea sunt pe terminate. Prețul lor variază în funcție de spectacol, de la 10 la 40 de lei. Un abonament al festivalului costă 240 de lei.

Întâlnire cu și între artiști

După spectacole, la Galeria de Artă „Gyárfás Jenő” vor avea loc întâlniri cu artiștii. De asemenea, pe parcursul Bienalei va avea loc „In/between Reflex(ions)”, un workshop deschis studenţilor teatrologi care vin din ţările participante în Bienala Reflex 2. Atelierul se va desfăşura în limba engleză, pe întreaga durată a Festivalului, iar producţiile teatrale din Programul Bienalei vor constitui subiecte de dezbatere pentru participanţi, alături de teme ca Teatrul contemporan între Europa de Est şi Vest, Curente şi tendinţe în teatrul european, Discursul despre spectacol. Conducătorii atelierului vor fi Alice Georgescu, preşedintele secţiei române a IATC-AICT, Marian Popescu, profesor universitar la Universitatea din Bucureşti, şi Maria Shevtsova, profesor universitar la Goldsmiths, University of London. Tinerii participanţi la workshop vor redacta şi un blog al Bienalei, unde vor fi arhivate părerile lor despre ofertelor teatrale din Reflex 2.

„Pe lângă producţiile teatrale, Programul Reflex2 include şi evenimente conexe care, prin tematica şi forma lor de expresie, au un dublu rost: să faciliteze întâlnirea şi comunicarea între artişti, critici şi spectatori; să confirme Bienala de la Sfântu Gheorghe drept un spaţiu de dialog deschis tuturor artelor – acele arte care pot forma aici o comunitate a spectatorilor cu reflexul libertăţii de a căuta şi recunoaşte semnele valorii şi ale modernităţii, în oferte culturale cât mai diverse, ca formă şi problematică” – apare pe pagina de internet a Festivalului.

Acuzaţii de campanie electorală

Organizarea acestei a doua ediții a Bienalei Teatrale Reflex nu a fost lipsită de scandal. Consiliul Local Sfântu Gheorghe, precum și Consiliul Județean Covasna au sprijinit evenimentul cu suma de 250.000 de lei fiecare. Suma i s-a părut cam mare viceprimarului Balint Jozsef (PCM), care a declarat că amânarea cu un an a organizării Festivalului, precum și suma acordată este de fapt parte a campaniei electorale.

„Cauzele amânării Bienalei Reflex 2 pentru primăvara lui 2012 îşi au rădăcina în anul 2010, când criza economică şi mai ales previziunile eronate despre evoluţia ei au forţat Teatrul Tamási Áron să anuleze începerea complexului proces de organizare a acestui eveniment de anvergură europeană. Se ştie, un astfel de proiect poate îndeplini toate condiţiile unui lucru bine făcut numai dacă organizarea lui începe cu cel puţin un an înainte de data etapei sale finale. Cu un an în urmă, însă, Teatrul intra într-un dur program de austeritate, condiţii în care organizarea Bienalei Reflex 2 devenea o iresponsabilă aventură şi exista riscul compromiterii acestui valoros proiect”, a explicat secretarul literar al Teatrului Tamási Áron, Nagy B. Sándor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.