ACTUALITATE 6 octombrie 2008

„Marea debarasare” de la sate a început la oraş

de Covasna Media | 1745 vizualizări
Ministrul, primarul, viceprimarul, dar şi liderul PNL Covasna au pus mâna la treabă Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Korodi Attila, s-a aflat sâmbătă la Întorsura Buzăului, unde a dat startul proiectului-pilot „Marea debarasare“ în mediul rural. Sâmbătă s-a desfăşurat în toată ţara a treia acţiune masivă de strângere a deşeurilor electrice şi electrocasnice, dar numai în judeţele Covasna şi Argeş s-a iniţiat o strângere de atfel de deşeuri cu precădere în zonele „de la ţară“. În Covasna, probabil datorită caracterului mai… rural al oraşului Întorsura Buzăului, centrul de comandă a fost stabilit aici, iar cele trei camioane destinate colectării deşeurilor au plecat din faţa Primăriei în tot judeţul.

Ministrul, primarul, viceprimarul, dar şi liderul PNL Covasna au pus mâna la treabă

Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Korodi Attila, s-a aflat sâmbătă la Întorsura Buzăului, unde a dat startul proiectului-pilot „Marea debarasare“ în mediul rural. Sâmbătă s-a desfăşurat în toată ţara a treia acţiune masivă de strângere a deşeurilor electrice şi electrocasnice, dar numai în judeţele Covasna şi Argeş s-a iniţiat o strângere de atfel de deşeuri cu precădere în zonele „de la ţară“. În Covasna, probabil datorită caracterului mai… rural al oraşului Întorsura Buzăului, centrul de comandă a fost stabilit aici, iar cele trei camioane destinate colectării deşeurilor au plecat din faţa Primăriei în tot judeţul.

Primul ministru UDMR la Întorsura Buzăului

Korodi Attila este primul ministru susţinut de UDMR care a fost vreodată în oraşul Întorsura Buzăului şi care a avut o colaborare concretă cu autorităţile administrative din zonă. Primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, ne-a declarat că au început să lucreze la această campanie acum trei săptămâni şi că şcolile au fost principalul mijloc de informare şi de control care au asigurat reuşita campaniei. Pe de altă parte, Korodi Attila a spus că prezenţa lui acolo nu este motivată electoral, dat fiind că el nu candidează la alegeri parlamentare în judeţul Covasna, şi nici măcar nu ştie cine este candidatul UDMR al colegiului IV, zona Întorsura Buzăului - Covasna.

Televizoare vechi pe post de souvenir

În ciuda faptului că obiectele electrice şi electrocasnice sunt un pericol real atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea oamenilor, cetăţenii, mai cu seamă cei mai în vârstă, cu greu acceptă ideea de a scăpa de ele. Ministrul mediului a încercat chiar să ducă muncă de lămurire. „Spuneţi că aveţi două televizoare pe care nu le folosiţi, poate vă faceţi curaj şi le daţi celor care vin să colecteze deşeurile, sunt periculoase, să ştiţi“, i-a explicat ministrul unei doamne, dar bătrânica a rămas tare pe poziţii şi l-a potolit repede cu un hotărât: „Nu le dăm, maică, nu le dăm!”

Codaşi la colectare

Korodi Attila a mai apreciat ca uşor nerealistă colectarea unei cantităţi de 4 kg de DEE pe cap de locuitor, impusă de normele europene şi a declarat că, în România, oamenii nu reuşesc să îşi schim be electrocasnicele într-un asemenea ritm. În ceea ce priveşte mediul rural, situaţia este cu atât mai dificilă datorită mentalităţii şi de aceea pe tot parcursul anului viitor, în prima sâmbătă a fiecărei luni, oamenii vor putea să îşi lase deşeurile electrice şi electrocasnice în faţa porţii, pentru a fi colectate de lucrători. Conform datelor preliminare transmise de minister, din cele două judeţe incluse în programul-pilot, Covasna se află mult în urma judeţului Argeş, cu 11.030 kg de deşeuri în zona rurală şi 6.820 kg în zona urbană.

Bianca Stupu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.