ULTIMA ORĂ 10 iunie 2013

Cea mai mare catastrofă naturală vine spre România. Scenariu de coşmar pentru Autostrada Soarelui. Ce se întâmplă dacă se rupe digul

de Covasna Media | 741 vizualizări

În timp ce multe ţări din Europa îşi contabilizează pagubele, autorităţile de la noi spun că sunt pregătite pentru momentul în care viitura, care a măturat Europa, va lovi ţara noastră.

Cu toate acestea, dacă viitura, anunţată să lovească România în 15 iunie, va rupe digul de la Feteşti, Autostrada Soarelui ar putea fi inundată pe segmentul Feteşti-Cernavodă, iar o conductă de petrol de interes naţional va fi ruptă.

Autorităţile vor să refacă acum digul care a fost şubrezit la ultimele inundaţii. Vor să îl întărească cu o "membrană" din pietriş şi să îl ramforseze cu piloni metalici.

Cu toate acestea, ministrul Apelor a asigurat că viitura nu va fi atât de puternică în momentul în care va intra în ţara noastră.

În acest timp, guvernul cancelarului Angela Merkel pregătea o reuniune de criză cu conducători din landuri, în vederea discutării repartiţiei costurilor inundaţiilor, scrie cotidianul german Leipziger Volkszeitung în ediţia de luni.

"Ne confruntăm cu o catastrofă naţională", a declarat pentru ziar Gerda Hasselfeldt, o deputată din cadrul partidului conservator CSU din Bavaria, altă regiune dur afectată de inundaţii.

Oraşul bavarez Passau a fost afectat în urma creşterii nivelului apelor Dunării şi a doi afluenţi ai acesteia, care se întâlnesc în acest oraş, la frontiera cu Austria. Revărsarea a lăsat, săptămâna trecută, mii de clădiri în noroi.

Nivelul Dunării a atins aseară 9 metri la Budapesta

Dunărea a atins aseară un nivel record de 9 metri la Budapesta, însă hidrologii se aşteaptă ca debitul să crească în cursul acestei dimineţi. Până acum, peste 1.300 de oameni au fost evacuaţi, iar zeci de drumuri au fost închise. Nu mai puín de 1.800 de locuinţe au rămas fără curent electric, iar 5.000 fără apă potabilă. Acestea sunt cele mai grave inundaţii după cele din 2006. Autorităţile române se aşteaptă ca viitura să se apropie de ţara noastră.

Situaţia în Ungaria este gravă. Până acum, peste 1.300 de oameni din 34 de localităţi au fost evacuaţi, iar 44 de drumuri au fost închise. Iar lucrurile s-ar putea înrăutăţi. Specialiştii se aşteaptă ca în această dimineaţă nivelul Dunării să treacă de 9 metri.

„Sunt cele mai grave inundaţii de care ştiu. Nici eu, nici părinţii, nici bunicii mei nu au văzut ceva mai rău”, se plînge un cetăţean.

Apa a ajuns până la acoperişurile caselor, iar deplasarea se face mai mult cu barca. Pompele de apă fac faţă cu greu cantităţii mari de apă. Oamenii îşi păstrează însă cumpătul şi încearcă să-şi apere gospodăriile.

O fabrică de automobile din oraşul Eştergom, din nordul Ungariei, a fost închisă, după ce Dunărea a acoperit un pod iar cei 3.000 de angajaţi nu au mai putut ajunge la locul de muncă.

Digurile au fost întărite şi înălţate cu ajutorul a peste 1.500 de pompieri, dar şi cetăţeni care s-au oferit voluntari. Situaţia este gravă şi în suburbiile din jurul capitalei ungare. În localitatea Dunabogdany, toate clădirile aflate pe malurile Dunării au fost inundate.

Premierul Viktor Orban va cere Parlamentului să extindă starea de extremă urgenţă impusă săptămâna trecută.

Autorităţile române sunt în alertă

Cum viitura se apropie de România, autorităţile sunt în alertă. Digul de la Feteşti este consolidat, după ce inundaţile din primăvară l-au distrus aproape în totalitate. La intrarea Dunării în ţară, nivelul apei oscilează de la o oră la alta.

La Baziaş, Dunărea avea ieri dimineaţă un debit de 8.200 metri cubi pe secundă. Localnicii privesc cu sufletul la gură cum debitele fluviului se schimbă de la o oră la alta. Apa nu este foarte mare pentru că s-a dat drumul la ecluzele de la Porţile de Fier.

La Braţul Borcea din zona Feteşti - Cernavodă, autorităţile lucrează de o săptămână la consolidarea unui dig. Din 2005 apele au erodat constant malurile digului. Problemele majore au apărut în primăvara acestui an. Viitura de atunci a rupt o bucată importantă de mal, iar acum doar trei metri de pământ separă Braţul Borcea de 28.000 de hectare de teren agricol.

Digul de la Feteşti va fi gata în 4 zile

Autorităţile au folosit produse de ultimă generaţie – planşe de metal şi materiale geotextile - pentru a întări digul.

Dacă viitura care vine din Ungaria ar trece de acest dig, pagubele ar fi considerabile. 28.000 de hectare de teren agricol s-ar inunda, iar în două ore apa ar ajunge la autostrada A2 şi la calea ferată.

Mai mult, ar pune în pericol linia de înaltă tensiune de la Centrala Atomică Cernavodă şi două conducte de petrol care vin de la Năvodari. Cu toate acestea, specialiştii speră că nu vom fi afectaţi de viitură.

„Nu vom avea cotele şi nivelurile care au fost în primăvară. Atunci am avut peste 11.000 de metri cubi monitorizaţi la intrarea în ţară. Viitura, din ce surse avem noi, va avea undeva la 10.000 de metri cubi, deci va fi mult sub nivelul din primăvară” spune Constantin Atanasiu, prefectul judeţului Ialomiţa.

Autorităţile dau asigurări că lucrările de consolidare vor fi gata în cel mult 4 zile. Costurile se ridică la aproape un milion de euro şi sunt suportate de Apele Române.

Citeşte şi Cod galben de ploi şi furtuni în România. Victor Ponta a convocat comandament de urgenţă

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.